Nomadeclub Cagliari zwaait 'nieuw' stadion over twee jaar al uit

Reacties

Er lijkt eindelijk licht aan het einde van de stadiontunnel voor Cagliari. Met de opening van de Sardegna Arena aanstaande zondag in de wedstrijd tegen Crotone hoopt de club de eerste stap te zetten richting een toekomst zonder huisvestingsproblemen.

Nomadeclub Cagliari zwaait 'nieuw' stadion over twee jaar al uit

Sommige clubs hebben een bepaalde sfeer in hun stadion. Een soort magie. Dat gevoel van onoverwinnelijkheid. Maar bij Cagliari is daar weinig van te merken. De laatste wedstrijd in Stadion Sant'Elia eind mei sprak boekdelen. De ploeg uit Sardinië won knap met 2-1 van AC Milan, maar van sfeer was weinig sprake. Aan de ene kant stond een volle noodtribune met daarachter een groot scherm als geïmproviseerd scorebord en aan de andere kant namen andere fans plaats op het oud gevaarte van beton, die de club al jaren problemen had bezorgd.

Van buiten leek Sant'Elia de laatste jaren misschien nog op het majestueuze stadion waar ooit ruimte was voor bijna zestigduizend toeschouwers. Al in 2002 werd de grijze kolos afgekeurd door de Italiaanse voetbalbond wegens instortingsgevaar. Cagliari bedacht een ingenieuze oplossing en bouwde met noodtribunes op de sintelbaan een stadion in een stadion. Tien jaar later werd de thuishaven echter weer niet goedgekeurd, deze keer wegens problemen met de veiligheid. Cagliari speelde vervolgens in Trieste in later in Quartu, net buiten de eigen stad.

In die tijd waren er ook sportief weinig hoogtepunten voor de Rossoblu, die in oktober 2013 na een kleine verbouwing toch weer terugkeerden in Sant'Elia. Cagliari bungelde al jaren onderin de Serie A en in 2015 volgde een nieuw dieptepunt met de degradatie naar het tweede niveau. Alsof de club het nodig had, keerde Cagliari al na één seizoen terug door in een subliem jaar kampioen te worden van de Serie B. Over de degelijke elfde plek van afgelopen seizoen zal in Cagliari niemand klagen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na jaren van wanbeleid en ruzies over vergunningen, die de bouw van een nieuw stadion vertraagden, wordt Sant'Elia inmiddels gesloopt en is het nieuwe onderkomen van Cagliari klaar voor gebruik. Alhoewel, echt nieuw is het niet. De club bouwde op de Cagliari-manier. Op de parkeerplaats van Sant'Elia is met vier wegwerptribunes die de club al eerder gebruikte een tijdelijk stadion in elkaar geknutseld: de Sardegna Arena.

Het échte nieuwe stadion wordt gebouwd op de plek van het oude Sant-Elia. De eerste schetsen tonen een modern, bijna on-Italiaans stadion met plaats voor meer dan twintigduizend toeschouwers. In 2019 staat er dus weer een verhuizing op het programma voor Cagliari. Al is het de vraag of ze deze keer wel de geplande datum halen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.