Nog niets beslist op VAR-loze avond in Doetinchem

De Graafschap en FC Eindhoven gaan een spannende returnwedstrijd tegemoet in de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie. Zonder een aanwezige VAR werden er twee strafschoppen uitgedeeld, die benut werden.

De Graafschap
1 - 1
FC Eindhoven

Het was vier uur voor de wedstrijd een zeer opmerkelijk bericht van De Graafschap: door een misverstand bij ESPN wordt er geen gebruik gemaakt van de VAR in de eerste ronde van de play-offs. Dennis Higler was oorspronkelijk aangesteld als assistent op afstand, maar hij kon de eerste wedstrijd in de play-offs vanaf zijn eigen bank bekijken.

Afgelopen zondag merkte de voetbalwereld dat de aanwezigheid van een VAR echt niet altijd zorgt voor afgekeurde penalty's, zonder VAR werden er maandagavond twee strafschoppen uitgedeeld door scheidsrechter Alex Bos. In de elfde minuut maakte Jeffry Fortes van De Graafschap hands, twintig minuten voor tijd was het juist een inzet van Fortes die op de arm van tegenstander Jort van der Sande belandde.

Omdat zowel Joey Sleegers als Danzell Gravenberch koel bleef vanaf elf meter en een doelpunt van Van der Sande werd afgekeurd wegens buitenspel, bleef het bij 1-1 op De Vijverberg. Over vier dagen staan de teams weer tegenover elkaar in Brabant en wordt bekend wie zich in de tweede ronde mag melden tegen de winnaar van het tweeluik tussen NAC Breda en ADO Den Haag.