Nog één ticket te vergeven voor wereldkampioenschap

Na de diverse play-offs om WK-deelname van dinsdagavond/nacht zijn bijna alle deelnemers aan de mondiale eindronde van volgend jaar bekend. Er is nog één plaats te vergeven nu inmiddels ook Mexico zich heeft verzekerd van deelname ten koste van Nieuw-Zeeland. Later deze woensdag kan ook Uruguay zich nog plaatsen in de laatste play-off tegen Jordanië, hetgeen een formaliteit lijkt gezien de 5-0 winst in de eerste wedstrijd.

Nog één ticket te vergeven voor wereldkampioenschap

Europa
De negen groepswinnaars van de Europese kwalificatiereeks waren al een tijdje zeker van deelname aan het WK. Dinsdagavond werden in de play-offs de vier laatste Europese startplaatsen voor het toernooi vergeven.

Portugal greep een WK-ticket ten koste van Zweden na een spectaculaire 3-2 overwinning in Solna. Frankrijk herpakte zich met een 3-0 overwinning op Oekraïne na de 2-0 nederlaag van vorige week. Griekenland ontdeed zich van Roemenië, terwijl Kroatië toch een maatje te groot bleek voor IJsland.

Afrika
De Afrikaanse kwalificatiecyclus bereikte dinsdagavond zijn apotheose met de laatste wedstrijden in de alles bepalende play-offs. Ghana is volgend jaar van de partij op het WK, want het was te sterk voor Egypte. Algerije gaat eveneens naar Brazilië, nadat het Burkina Faso nipt versloeg.

Nigeria plaatste zich zaterdag al als eerste Afrikaanse land voor het WK door over twee wedstrijden van Ethiopië te winnen. Ivoorkust voegde zich daar later op die dag bij ten koste van Senegal. Zondag stortte de WK-droom van Ruud Krol in duigen, want 'zijn' Tunesië bleek een maatje te klein voor Kameroen.

Azië
De WK-deelnemers uit Azië zijn al een tijdje bekend. Japan, Zuid-Korea, Iran en het onder de vlag van de Aziatische voetbalfederatie spelende Australië zijn volgend jaar present. Bij die vier landen blijft het, of Jordanië moet in de nacht van woensdag op donderdag voor een enorme stunt zorgen door tegen Uruguay een 5-0 nederlaag weg te poetsen.

Zuid-Amerika
Er vanuit gaande dat Uruguay zich thuis niet vergaloppeert tegen Jordanië, kent het WK volgend jaar zes Zuid- en Latijns Amerikaanse deelnemers. Behalve het automatisch geplaatste gastland Brazilië zijn dat Argentinië, Colombia, Chili, Ecuador en dus naar alle waarschijnlijkheid Uruguay.

Noord- en Midden-Amerika
De Verenigde Staten, Honduras en Costa Rica stelden via de Noord- Amerikaanse kwalificatiereeks directe plaatsing voor het WK veilig. Mexico voegde zich inmiddels bij dat drietal na twee keer winst in de barrage op Nieuw-Zeeland (5-1 en 4-2).

Overzicht geplaatste landen
Europa: Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Bosnië & Herzegovina, Rusland, Zwitserland, België, Engeland, Griekenland, Kroatië, Frankrijk en Portugal.
Afrika: Ghana, Nigeria, Algerije, Kameroen en Ivoorkust.
Azië: Japan, Zuid-Korea, Australië en Iran.
Zuid-Amerika: Brazilië, Argentinië, Colombia, Chili en Ecuador.
Noord- en Midden-Amerika: Verenigde Staten, Honduras en Costa Rica, Mexico.

Nu alle deelnemers zo goed als bekend zijn, is ook de potindeling voor de WK-loting van 6 december al te maken. Alleen de return in de play-off Uruguay-Jordanië, waarin de Zuid-Amerikanen een 5-0 voorsprong verdedigen, moet nog worden afgewerkt.

Oranje zal ingedeeld worden in Pot 2 en ontloopt de zeven ploegen voor wie dat ook geldt. Op basis van de FIFA-wereldranglijst van oktober is het Nederlands elftal tijdens het WK geen groepshoofd (Pot 1).

Pot 1: Argentinië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Spanje, Uruguay (onder voorbehoud), Zwitserland.
Pot 2: Bosnië, Engeland, Italië, Griekenland, Kroatië, Nederland, Portugal, Rusland.
Pot 3: Algerije, Chili, Ecuador, Frankrijk, Ghana, Ivoorkust, Kameroen, Nigeria.
Pot 4: Australië, Costa Rica, Honduras, Iran, Japan, Mexico, Verenigde Staten, Zuid-Korea.

Bekijk hier al onze video's