Nigeria stuurt tien dappere Amerikanen naar huis

Voor de Verenigde Staten is het olympische voetbaltoernooi voorbij. De Amerikanen verloren met 2-1 van Nigeria, waardoor zowel de Afrikanen als de Nederlanders passeerden in Groep B.

De VS kwam al in de derde minuut met tien man te staan. Michael Orozco deelde een elleboogstoot uit aan Solomon Okoronkwo, die hij op de borst raakte. Een rode kaart was zijn straf.

Nigeria haalde aanvankelijk weinig uit het overtal. Alleen met schoten van afstand wist het doelman Brad Guzan aan het werk te zetten. De eerste behoorlijke aanval in de 39ste minuut leverde wél een goal op. Chinedu Ogbuke pingelde en gaf voor, aanvoerder Promise Isaac tikte binnen.

Het duurde tot tien minuten voor tijd voordat de Nigerianen de voorsprong wisten te vergroten. Victor Obinna (foto) kapte zich vrij en schoot de bal van links met rechts in de verre hoek. De wedstrijd leek definitief beslist. De VS had immers minimaal een gelijkspel nodig om te overleven.

Met tien man waagden de Amerikanen toch nog een poging. En ze kwamen verrassend dicht bij een ontsnapping. Sacha Kljestan benutte een strafschop met nog twee minuten officiële speeltijd op de klok.

De verlossing voor de VS en de genadeklap voor Oranje viel bijna nog in blessuretijd. Charly Davies schoot uit een directe vrije trap op de lat, waardoor Amerika verloor en Nederland zich plaatste voor de kwartfinale samen met groepswinnaar Nigeria.