Nieuwe gezichten geven groepswinnaar Engeland kleur op de wangen

Engeland heeft zich met een zege op Wales als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale. Twee aanvallers die voor het eerst dit toernooi een serieuze kans kregen van Gareth Southgate gaven de overwinning glans. Door de zege ontloopt Engeland in de achtste finale het Nederlands elftal.

Wales
Wales
0 - 3
Engeland
Engeland

Engeland was na vier punten uit twee duels nog niet helemaal zeker van een ticket voor de knock-outfase en Wales vocht dinsdagavond voor zijn allerlaatste, kleine kans. Een stunt van Wales zat er eigenlijk geen moment in, al deed de tussenstand lang anders vermoeden. Engeland kon zijn overwicht in de eerste helft nog niet uitdrukken in een voorsprong. Hoogtepunt was een actie van Jude Bellingham, die in het strafschopgebied van Wales op onnavolgbare wijze Phil Foden aan een kans hielp. De aanvaller schoot vervolgens over.

Foden was een van de nieuwe gezichten in de basis bij Engeland. Southgate had met het geven van een basisplaats aan de Manchester City-speler gehoor gegeven aan de roep van het volk. De bondscoach voegde met het opstellen van Foden creativiteit toe aan zijn team, maar bouwde op het middenveld wel extra zekerheid in met Jordan Henderson in plaats van Mason Mount. Rashford kreeg ook een kans als vervanger van Raheem Sterling. En die greep de Manchester United-aanvaller.

Prachtige vrije trap
Rashford opende in de vijftigste minuut op schitterend wijze de score. De rechtspoot meldde zich net als linkspoot Luke Shaw bij de bal bij een vrije trap op een aantrekkelijke plek. Rashford mocht aanleggen en knalde de bal met zijn rechter met erg veel vaart in de verre bovenhoek: 0-1. De Welshe doelman Danny Ward dook wel, maar kwam niet in de buurt van de bal, zo hard en precies was het schot van Rashford.

De schade nam snel verder toe voor Wales. Rashford veroverde de bal hoog op de helft van Wales en daarna ging het snel. Harry Kane gaf zonder aarzeling voor en Foden maakte van dichtbij de 0-2. Southgate greep die ruimere voorsprong aan om een paar bepalende spelers rust te geven. Harry Kane en Declan Rice gingen in de 57ste minuut al naar de kant.

De voor Rice ingevallen Kalvin Phillips was de aangever bij het derde Engelse doelpunt. Hij bediende Rashford met een uitstekende dieptepass. Op snelheid sneed de aanvaller vanaf rechts naar binnen. Na een mooie schaarbeweging schoot Rashford opnieuw raak: 0-3. Bij Wales was de hoop toen al verdwenen. De underdog bereikte geen moment zijn topniveau in de wedstrijd van de laatste kans. Blikvanger Gareth Bale was zelfs halverwege al gewisseld. Wales kon na het derde tegendoelpunt ook geen vuist meer maken. Engeland trok de voorsprong zonder problemen over de streep, op weg naar de achtste finale tegen Senegal.