Németh en Donald bezorgen Roda JC eerste overwinning

Roda JC Kerkrade heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. In eigen huis was de ploeg van trainer Ruud Brood met 2-0 te sterk voor SC Cambuur, dat vooral voor rust weinig in te brengen had.

In de eerste speelronde ging Roda JC nog met 3-0 onderuit op bezoek bij landskampioen Ajax, waarop Brood één wijziging in zijn basisformatie doorvoerde. Mark-Jan Fledderus, die in Amsterdam nog moest toekijken vanwege een schorsing, verving Marc Höcher. Aan de kant van Cambuur verloren Paco van Moorsel en Oebele Schokker hun plaats aan respectievelijk Mohamed El Makrini en Jody Lukoki.

De club uit Leeuwarden was afgelopen zondag nog begonnen met een gelijkspel thuis tegen NAC Breda (0-0), maar in Kerkrade was Roda JC eigenlijk vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij. Grote kansen leverde het overwicht echter niet op, maar in de 29ste minuut was Kristían Németh dicht bij een verdiende voorsprong voor de Limburgers.

De spits uit Hongarije omspeelde Cambuur-doelman Leonard Nienhuis, maar schoot daarna uit kansrijke positie voorlangs. Zes minuten later was het echter wél raak voor Németh, die vrij kon inschieten toen een voorzet van Fledderus uit de kluts voor zijn voeten terecht kwam.

Na rust, toen de van PSV gehuurde Marcel Ritzmaier zijn debuut maakte aan de kant van Cambuur, kropen de bezoekers echter veel meer uit hun schulp. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges zag eerst Fledderus nog dicht bij een treffer zijn uit een vrije trap, maar daarna nam Cambuur het initiatief over. Erik Bakker kreeg een kans, maar zag Filip Kurto goed zijn doel uitkomen. Ook invaller Michiel Hemmen zorgde voor gevaar.

Maar de gelijkmaker bleef uit, waarop Mitchell Donald in de negentigste minuut de eindstand bepaalde op 2-0. Na goed doorkoppen van invaller Frank Demouge kon de middenvelder alleen voor Nienhuis eenvoudig afronden. Roda JC heeft nu drie punten uit twee duels, terwijl Cambuur blijft steken op één punt.