Negatieve hoofdrol Kostic in frustrerende kelderkraker HSV

Hamburger SV is er zaterdag in de cruciale degradatiekraker in de Bundesliga tegen FSV Mainz 05 niet in geslaagd om te winnen. Voormalig FC Groningen-speler Filip Kostic had op meerdere wijzen een hoofdrol.

Hamburger SV - FSV Mainz 05 0-0
Wetende dat dit de wedstrijd van de waarheid was, ging HSV vol op de aanval tegen Mainz. De bezoekers, waar Nigel de Jong op de bank zat, creëerden in de eerste helft vrijwel niets tegen de ploeg van verdediger Rick van Drongelen. Via spits Sven Schipplock kreeg HSV al een goede kans op een treffer toen hij de lat raakte, maar Kostic was er al helemaal dichtbij.

De ex-speler van FC Groningen schoot de bal uit een voorzet binnen en liet het publiek in het Volksparkstadion juichen, maar scheidsrechter Markus Schmidt keurde de treffer alsnog af wegens buitenspel na overleg met de videoscheidsrechter.

Ook na rust had HSV de overhand, maar een treffer bleef uit. De thuisploeg werd in het zadel geholpen toen arbiter Schmidt de bal na een uur op de stip legde vanwege een overtreding van verdediger Leon Balogun op Kostic. Balogun moest met zijn tweede gele kaart van het veld en zag dat het 0-0 bleef. Keeper Florian Müller stopte de strafschop van Kostic. In het restant van het duel kreeg HSV de bal ook niet meer in het doel.

HSV schiet niets op met het gelijkspel, want de achterstand op nummer zestien Mainz bedraagt nog altijd zeven punten met nog negen duels te gaan. Daarnaast kan hekkensluiter 1. FC Köln zondag over HSV heen klimmen als de ploeg thuis wint van VfB Stuttgart.

Eintracht Frankfurt - Hannover 96 1-0
Eintracht Frankfurt begon het treffen met Hannover 96 als trotse nummer vier van de Bundesliga, een plek die aan het einde van het seizoen een ticket voor de Champions League oplevert. Sébastien Haller startte bij de thuisploeg in de spits, achter hem had ook Jonathan de Guzman een basisplaats. Jetro Willems, een week eerder absent vanwege privéomstandigheden, zat ook zaterdag niet bij de selectie.

Frankfurt begon sterk, maar zag pas aan het einde van de eerste helft het overwicht uitbetaald worden in de openingstreffer. Uit een corner van De Guzman kwam Danny da Costa aanstormen, waarbij de verdediger met zijn hoofd voor de 1-0 tekende. Vlak voor tijd kreeg Haller nog een enorme kans om, oog in oog met de doelman, het duel te beslissen maar de voormalig FC Utrecht-speler miste. Toch kwam de nipte voorsprong niet meer in gevaar voor de thuisploeg.

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 1-2
VfL Wolfsburg zit nog altijd in de gevarenzone, met voor aanvang slechts één punt voorsprong op de zestiende plek die een club gaat veroordelen tot de nacompetitie. Het beloofde geen gemakkelijke wedstrijd te worden tegen Leverkusen, dat bovenin meestrijdt om Champions League-voetbal.

Jeffrey Bruma en Paul Verheagh konden niet voorkomen dat de thuisploeg in de eerste helft op achterstand kwam. Een overtreding van Maximilian Arnold op Kai Havertz in de zestien bezorgde Leverkusen na ruim een half uur spelen een buitenkansje. De Argentijn Lucas Alario mocht aanleggen voor de strafschop en faalde niet: 0-1. Charles Aránguiz raakte in de tweede helft namens de bezoekers de lat uit een vrije trap. In de slotfase leek Julian Brandt het duel in het slot te gooien, maar direct na zijn 0-2 volgde de aansluitingstreffer van Admir Mehmedi. Ex-Ajacied Riechedly Bazoer viel in de slotfase in bij Wolfsburg, maar scoren deed de thuisploeg niet meer. Wel kreeg de Braziliaan William nog zijn tweede gele kaart gepresenteerd.

Schalke 04 - Hertha BSC 1-0
Samen met rivaal Borussia Dortmund strijdt Schalke 04 om de tweede plek, ruim achter koploper Bayern München. Aangezien Die Borussen later op de zaterdag nog in actie zouden komen tegen RB Leipzig, kon de thuisploeg een slag slaan door de tweede plek weer even van Dortmund over te nemen. Een overwinning op Hertha BSC, waar Karim Rekik centraal in de verdediging startte, was hiervoor genoeg. Marko Pjaca kroonde zich tot matchwinner door in de eerste helft op aangeven van Franco Di Santo de 1-0 binnen te tikken. In de tweede helft kreeg Rekik nog een aardige kopkans, maar ook de ex-PSV'er kon een nederlaag in Gelsenkirchen niet voorkomen.