Nederlandse clubhopper stunt met zesdeklasser in FA Cup-toernooi

Maidstone heeft voor een sensatie gezorgd in het FA Cup-toernooi door Ipswich Town uit te schakelen. De nummer vier van de National League South, het zesde niveau in Engeland, beleefde op Portman Road een van de mooiste dagen in de clubhistorie.

Ipswich Town
1 - 2
Maidstone United

Bij Maidstone stond de 31-jarige Manny Duku (op de foto in een luchtduel) aan de aftrap. De aanvaller die in de jeugd even voor FC Utrecht speelde, mag een ware clubhopper worden genoemd. Maidstone is voor hem alweer zijn negende club in Groot-Brittannië. Hij kwam vorige week over van Manchester 62, een team uit Gibraltar.

Geheel tegen de verhouding in kwam Maidstone vlak voor rust op voorsprong. Lamar Reynolds kwam halverwege de helft van Ipswich aan de bal bij een counter. De aanvaller bleef erg rustig en klopte de uitgekomen doelman Christian Walton met een stiftje: 0-1. Ipswich leek in de tweede helft orde te gaan stellen. De thuisploeg kwam via Jeremy Sarmiento terug tot 1-1, maar in de 66ste minuut ging het toch weer mis voor de huidige nummer twee van het Championship.

Het was de 27-jarige Sam Corne die uitgroeide tot de held van Maidstone. Weer schakelden de bezoekers snel om, waarna geprofiteerd werd van de grote ruimtes op de helft van Ipswich. Corne knalde met links de 1-2 binnen en vierde de treffer alsof het voor hem volstrekt normaal was om de hoofdrol te spelen in een zestiende finale in het FA Cup-toernooi. Met kunst- en vliegwerk trok Maidstone de voorsprong over de streep.

Maidstone is de eerste club sinds Blyth Spartans in 1977/78 die niet minstens op het vijfde niveau actief is en toch de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi haalt. Wat een stunt.