Nederland-Ierland 2 juni 1924

De eerste ontmoeting tussen Nederland en Ierland was een historische wedstrijd, waarbij het getal twee een centrale rol speelde. Op 2 juni 1924 ontmoetten de beide landen elkaar in het kader van de Olympische Spelen in Parijs. Nederland won het duel in de verlenging dankzij twee doelpunten van debutant Ok Formenoy (foto). Joop ter Beek was aan Nederlandse kant de tweede debutant. Het was het tweede duel van een afvaardiging van de 1921 opgerichte FAIFS. De Football Association of the Irish State (FAIFS) is de voorloper van Football Association of Ireland (FAI), de huidige voetbalbond van de republiek Ierland.

Het Ierse voetbal maakte in de jaren twintig roerige tijden door. De strijd ging tussen noord en zuid, waarbij onder andere de clubs Bohemians en Shelbourne uit de Ierse League stapten om in het zuiden een eigen competitie te beginnen. Ze gingen spelen onder auspiciën van de Football Association of the Irish Free State (FAIFS). In september 1923 erkende de FIFA de nieuwe Ierse voetbalbond. Een klein jaar later nam Ierland deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Na het debuut tegen Bulgarije was Nederland de volgende tegenstander.

<i>Ok Formenoy</i> De wedstrijd tegen Ierland was de wedstrijd van Ok Formenoy. De Rotterdamse sigarenboer scoorde bij zijn debuut in het Nederlands elftal twee keer. In de zesde minuut maakte de Spartaan de openingstreffer. In de verlenging forceerde Formenoy de beslissing. Het Nederlands elftal verloor later in het toernooi door een omstreden strafschop van de latere winnaar Uruguay.

Naast Ok Formenoy maakte Joop ter Beek (NAC) zijn debuut in het duel tegen Ierland. Voor Ter Beek zou het bij die ene interland blijven. Formenoy kwam tot vier interlands. De entourage waarin beide spelers debuteerden was niet sfeervol. De wedstrijd werd op een bijveld gespeeld voor een paar toeschouwers.

Nederland - Ierland 2-1 (1-1) n.v. 6. Ok Formenoy 1-0, 32. Chent 1-1, 104. Ok Formenoy 2-1.

Nederland: Gejus van der Meulen; Harry Dénis, Peer Krom, Hans Tetzner, Evert van Linge; Ber Groosjohan, Andrée le Fèvre, Gerrit Visser; Joop ter Beek, Jan de Natris en Ok Formenoy.


Bekijk hier al onze video's