Nederlanders in de Premier League: Arjan de Zeeuw

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 12 op die lijst: Arjan de Zeeuw, die tot 146 duels kwam in de hoogste afdeling van Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Arjan de Zeeuw

Arjan de Zeeuw was zeker een buitenbeentje in het voetbal. Tijdens lange busreizen naar uitwedstrijden zat hij met studieboeken op schoot. Ploeggenoten gooiden dan met proppen papier naar zijn hoofd. Van zijn studie geneeskunde kwam daardoor nog maar weinig. Achteraf gezien misschien maar goed ook.

De  Zeeuw was semiprof bij Telstar, toen zijn voormalige trainer Simon Kistemaker hem naar FC Utrecht wilde halen. De deal ketste echter af, waarna de Castricummer uiteindelijk onderdak vond bij Barnsley, actief op het tweede niveau van Engeland. Na een sensationele promotie stond hij een jaar later ineens tegenover Eric Cantona in de Engelse Premier League, zo hard kan het gaan.

De Zeeuw was een onverzettelijke verdediger, die dertien jaar een onomstreden kracht was bij achtereenvolgens Barnsley, Wigan Athletic, Portsmouth, nogmaals Wigan en Coventry City. Supporters van Wigan kozen hem tot Speler van de Eeuw, terwijl de voormalige Engelse premier Tony Blair aangaf dat hij hem om zijn karakter zelfs in zijn kabinet zou willen hebben.

Ondanks vele jaren op het hoogste Engelse niveau, is De Zeeuw als een van de weinige Nederlanders met zo'n staat van dienst nooit genoemd met betrekking tot Oranje. En dat terwijl er tijdens zijn beste jaren met jongens als Ernest Faber, Kew Jaliens en Barry Opdam toch echt wel wat verrassende namen opdoken in de selecties van diverse bondscoaches. Het enige minpuntje aan verder een prachtige loopbaan, liet De Zeeuw zich later nog eens ontvallen.

Op zijn 38ste sloot De Zeeuw zijn profcarrière af, om daarna zijn studie te hervatten. Maar dat zou bij nader inzien toch wel een erg lang traject worden, waarna hij besloot om bij de politie te gaan werken. De speler die als leider van zijn team ploeggenoten op hun verantwoordelijkheden wees, hoopt nu de maatschappij een beetje beter te maken.

Arjan de Zeeuw in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
1997/98 Barnsley 26 0
2003/04 Portsmouth 36 1
2004/05 Portsmouth 32 3
2005/06 Wigan Athletic 31 0
2006/07 Wigan Athletic 21 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.