Nederland-Zweden: een treffen tussen verleden en toekomst

Reacties

Annemarie Postma en Mayke Wijnen volgen voor VI het EK voor Vrouwen op de voet. Zij wisselen elkaar af en houden een blog bij. Dit keer wordt vooruitgeblikt op de kwartfinale tussen Nederland en Zweden van zaterdagavond (18.00uur).

Nederland-Zweden: een treffen tussen verleden en toekomst

Waar Nederland de toekomst heeft, vertrouwt Zweden op zijn verleden. In de groepsduels startte het telkens met een ploeg die gemiddeld 29 jaar oud was. Op haar laatste eindronde wil bondscoach Pia Sundhage namelijk eindelijk een prijs pakken met Zweden, een topland met een opvallend lege prijzenkast.

De Oranje Leeuwinnen waren blij Duitsland te ontlopen in de kwartfinale. Tegen Zweden liggen meer kansen dan tegen de zevenvoudig Europees kampioen en winnaar van Olympisch goud vorige zomer. Maar om nu te zeggen dat Zweden een makkie is: nee.

Het merendeel van het team dat vorig jaar zilver pakte op de Olympische Spelen speelt ook op dit EK. Caroline Seger is de topspeelster van het team, met haar 32 jaar bovendien zeer ervaren. Afgelopen seizoen werd ze met Olympique Lyon kampioen van Frankrijk en won de Champions League, ook al kwam ze daar nauwelijks binnen de lijnen. Dat zie je ook in haar optreden dit EK: het oogt nog niet zo vlot en routineus als een speler met spelritme.

Maar Zweden is niet afhankelijk van één sterspeler. Met Lotta Schelin heeft het de gewezen topspits van Olympique Lyon in huis. Na zes jaar was ze vorig jaar als clubtopscorer allertijden vertrokken: in 224 wedstrijden scoorde ze 225 keer. Afgelopen seizoen keerde Schelin terug naar haar geboorteland, waar ze ploeggenoot van Lieke Martens werd bij FC Rosengård. Bij Zweden heeft ze in 184 interlands 88 doelpunten gemaakt. Op het EK nam Schelin al twee van de drie goals van haar land voor haar rekening.

Ook keeper Hedvig Lindahl (34, Chelsea), verdedigers Linda Sembrant (30, Montpellier), Nilla Fischer (32, VfL Wolsfburg) en middenvelders Olivia Schough (26, AFC Eskilstuna), Lisa Dahlkvist (30, Örebro SK) en Kosovare Asslani (28, Manchester City) zijn zekerheden binnen het nationale team. Het spaarzame jeugdig elan komt van de aanvallers Fridolina Rölfö (23, Bayern München) of Stina Blackstenius (21, Montpellier). Vooral Blackstenius is iemand om in de gaten te houden. Zij is gevaarlijk met een individuele actie, wendbaar en scoort gemakkelijk.

Pia Sundhage, zelf international van Zweden tussen 1975 en 1996, zwaait na dit EK af als bondscoach.
Pia Sundhage, zelf international van Zweden tussen 1975 en 1996, zwaait na dit EK af als bondscoach.

Zweden leunt echter vooral op de ervaring van oudere speelsters bij veelal topteams en een sterke defensie. Al was dat in het laatste groepsduel niet te zien toen Italië zelfs drie keer scoorde. Verdediger Fischer wordt dan ook geroemd om haar ervaring, maar haar snelheid neemt af. Daarin ligt met de explosiviteit van Shanice van de Sanden en de behendigheid van Lieke Martens een kans voor Nederland, al gaf Zweden aan de linkeraanvaller aan de ketting te zullen leggen. Wellicht dat Vivianne Miedema dan eindelijk wat meer ruimte krijgt.

En de jeugd? Die krijgt onder bondscoach Pia Sundhage (57) nauwelijks de kans. De trainer leidt Zweden sinds 2012 en zwaait na het EK af. Tijd voor een overgangsfase is er dus niet nu het land op haar laatste toernooi moet schitteren. De gemiddelde leeftijd van haar selectie is 27 jaar en in de drie groepsduels stond er telkens zelfs een team binnen de lijnen dat gemiddeld 29 jaar oud was. Kortom: jeugd inpassen is niet Sundhages zorg: dat is aan de volgende bondscoach.

Dat is misschien wel de achilleshiel van Zweden als voetballand, maar de gevolgen daarvan zullen we wellicht pas na het toernooi zien. De oudjes moeten het doen op dit EK: eindelijk die langverwachte prijs binnenhalen, zoals hoort bij een topland in het vrouwenvoetbal. Want waar de Zweedse competitie wordt geroemd en het land al jaren bij de favorieten hoort op een eindronde, is de prijzenkast verdacht leeg gebleven. De laatste titel pakte Zweden in 1984 toen het Europees kampioen werd. De Olympische Spelen van vorig jaar waren een welkome uitzondering, maar ook toen ging het zonder prijs naar huis. Duitsland was in de finale sterker.

Misschien was dat optreden een aanzet naar dit EK, waar alles samen moet komen voor Zweden. En laat dat nou ook voor Nederland het geval zijn. Het belooft dan ook een interessant duel te worden als verleden en toekomst elkaar treffen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.