Nederland vergooit kansen in Ierland

De kans dat Oranje op het WK in Japan en Korea actief is, is marginaal. Alleen een wonder kan het Nederlands elftal redden. Het onbenut laten van kansen kwam de ploeg van Louis van Gaal tegen tien Ieren duur te staan (1-0).

Met Mario Melchiot en Arthur Numan in de basis kende Oranje een prima start. De door blessures geplaagde Ierse defensie werd stevig onder druk gezet. Patrick Kluivert onderstreepte de vroege suprematie van Nederland door al na twee minuten alleen voor Shay Given op te duiken. De Ierse doelman hoefde niet in actie te komen, omdat de Barcelona-aanvaller de bal net naast schoot. Daarmee werd de toon gezet, want Nederland liet te veel goede kansen onbenut. Zo vonden Mark van Bommel en Boudewijn Zenden de Ierse goalie Given op hun weg.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Ierland meer grip op de wedstrijd. Kluivert kreeg niet meer de ruimte van het eerste kwartier en daarmee was een belangrijke angel uit het Oranje-spel gehaald. Het Nederlandse overwicht maakte plaats voor een gelijkwaardige wedstrijd, waarin het Ierse enthousiasme Nederland voor de nodige problemen zorgde.

Bondscoach Louis van Gaal bracht vroeg in de tweede helft de eerste versterking van de aanval. Boudewijn Zenden maakte plaats voor Jerrel Hasselbaink. De tweede opsteker in aanvallende zin kwam van Ierland. Gary Kelly kreeg voor een stevige tackle op Marc Overmars zijn tweede gele kaart en verdween dus voortijdig naar de kleedkamer. Mick McCarthy greep meteen in. De Ierse bondscoach offerde aanvaller Robbie Keane op voor het inbrengen van een nieuwe rechtsback Steve Finnan. Steve Staunton leek Nederland ook nog een handje te helpen. De Ierse libero kopte de bal langs de uitgelopen doelman Given. Maar de Ierse goalie voorkwam met het blokkeren van Van Nistelrooy een zekere treffer. Scheidsrechter Krug liet het onbestraft.

Van Gaal bracht kort daarop met Pierre van Hooijdonk een tweede breekijzer in het veld. Maar terwijl Nederland zich focuste op de winnende treffer, kreeg het de deksel op de neus. Invaller Finnan leverde een voorzet af, die Jason McAteer bereikte. De Ierse middenvelder, die ook in Amsterdam scoorde, liet Edwin van der Sar geen kans. Het Oranje-offensief, dat twee doelpunten moest opleveren, leverde niets op. Kluivert kreeg de beste kans. Maar de tien man van Ierland bleven met kunst en vliegwerk overeind, zodat Nederland er in Japan en Zuid-Korea niet bij is. Of Andorra, Estland of Cyprus moet nog voor een wonder zorgen.