Nederland kan Argentinië niet voorbijstreven

De vraag was hoe Nederland zich zou houden tegen het imponerende Argentinië. Het antwoord was niet eenduidig: defensief ruim voldoende, maar aanvallend te mager om de Argentijnen de groepswinst af te kunnen snoepen (0-0).

Nederland kan Argentinië niet voorbijstreven

Door het resultaat moet Nederland zondag het WK een vervolg geven. In Nürnberg wacht Portugal als tegenstander op de weg naar de laatste acht. Argentinië speelt zaterdag tegen Mexico.

Het eerste kwartier bood Nederland aanknopingspunten om Argentinië voorbij te streven. Maar gaandeweg verdween het voetbal steeds meer uit het Oranje-spel. Nederland was alleen sporadisch dreigend als de gelegenheid zich voordeed de Argentijnse defensie onder druk te zetten.

Zo dook Dirk Kuijt in de negentiende minuut plots op in kansrijke positie. De Feyenoord-aanvaller, op de linkerflank acterend, had lichtzinnigheid van Nicolas Burdisso afgestraft. De hoek bleek te moeilijk, maar Kuijt dwong keeper Roberto Abbondanzieri tot een redding.

Het bleef in de eerste helft bij dit schamele hoogtepunt voor Nederland. De aangepaste defensie bleef knap op de been, want het aantal gevreesde snelle Argentijnse aanvallen was op de vingers van één hand te tellen. Opnieuw bleek het middenveld de achilleshiel. Rafael van der Vaart leed te veel balverlies, terwijl Wesley Sneijder en Phillip Cocu slechts maar zelden dwingend konden spelen. Oranje mocht van geluk spreken dat het zonder kleerscheuren de rust haalde. Carlos Tevez, Maxi Rodríguez en Lionel Messi waren dicht bij een treffer, terwijl Khalid Boulahrouz op de paal van zijn eigen doel schoot.

In de tweede helft had Nederland de zaken beter op orde, met Cocu meer in een controlerende rol. Maar door te veel slordigheden in het Oranje-spel hoefde Argentinië zich geen grote zorgen te maken. De formatie van Van Basten kreeg enkele halve kansen, maar dat gold evenzeer voor de ploeg van José Pekerman.

Met verse krachten Ryan Babel voor de teleurstellende Ruud van Nistelrooy en Denny Landzaat voor Robin van Persie probeerde Nederland het duel nog naar z'n hand te zetten. De druk nam toe. Maar de Argentijnen, die steeds meer met de rem erop gingen spelen, hielden de defensie gesloten.

Bekijk hier al onze video's