Nederland is ondanks PSV-bonus vijfde plek op coëfficiëntenlijst kwijt

Reacties

Het was een bewogen Europese week als er gekeken wordt naar de strijd op de coëfficiëntenlijst. Nederland begon als nummer vijf aan deze week, zakte naar de zesde plek, steeg weer naar de vijfde plek, om vervolgens toch weer terug te vallen. Een tijdschema van de strijd met de Fransen.

Nederland is ondanks PSV-bonus vijfde plek op coëfficiëntenlijst kwijt
© Pro Shots

Dinsdag: 22.52 uur:
Coëfficiëntendroefenis. Feyenoord verliest van Atlético Madrid en weet daardoor dat het is uitgeschakeld in de Champions League. Een voordeel: het vangnet van de Europa League is er, want Feyenoord wordt derde in de groep.

Dinsdag: 23.02 uur:
De droefenis wordt uitgebreid, want diep in de extra tijd maakt Paris Saint-Germain uit een controversiële strafschop de 1-1 tegen Newcastle United. Het betekent dat Frankrijk toch nog een score toegevoegd krijgt aan het coëfficiëntengemiddelde en dat Frankrijk over Nederland heen gaat op de ranglijst. Nederland is voor het eerst dit seizoen uit de topvijf gevallen.

Woensdag: 20.43 uur:
Een Eindhovens feest in Andalusië, want de comeback is geweldig. PSV wint op bezoek bij Sevilla met 2-3 en brengt Nederland weer over Frankrijk heen. Daar houdt het echter niet mee op.

Woensdag: 22.53 uur:
Een dubbele slag voor Nederland. Niet alleen wint Arsenal van RC Lens, door de zege is PSV verzekerd van overwintering in de Champions League. Dit levert vijf moddervette bonuspunten op, terwijl er via de overwinning op Sevilla al twee punten gepakt werden door PSV. Het zorgt ervoor dat Nederland wat ademruimte krijgt richting de donderdagavond, dit seizoen traditioneel zwaar.

Donderdag: 23.00 uur:
Frankrijk heeft liefst vier teams die in actie komen op de Europese donderdagen, tegenover twee Nederlandse clubs. Ajax en AZ zijn in de groepsfases van dit seizoen lang niet zo dominant als in voorgaande seizoenen en dat is voelbaar op de coëfficiëntenlijst. De zege van AZ op Zrinjski Mostar was dan ook zeer welkom, maar als de rookwolken zijn opgetrokken blijkt dat Frankrijk de vijfde plek toch weer heeft overgenomen. Olympique Marseille boekt een late zege op Ajax, wat Nederland dus dubbel pijn doet. Daarnaast doet Toulouse goede zaken met een 0-0 gelijkspel tegen Union Sint-Gillis en winnen Stade Rennes en Lille hun partij. Voor die clubs betekent dat overwintering in Europa.

De conclusie is dat er een hele stapel bonuspunten de Franse kant opkomen en dat het de strijd om de vijfde plek op de coëfficiëntenlijst nog moeilijker maakt. Het goede nieuws is dat geen enkele Nederlandse club uitgeschakeld is. PSV gaat door in de Champions League, Feyenoord in de Europa League en Ajax en AZ hebben overwintering nog in eigen hand richting de laatste speeldag van de groepsfases van de Europa League en Conference League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.