NEC profiteert van nieuwe nederlaag Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft vrijdag voor de tweede keer op rij verloren in de Jupiler League en is daardoor de koppositie kwijtgeraakt aan NEC. De Limburgers gingen onderuit tegen FC Emmen, terwijl de formatie van trainer Pepijn Lijnders won van FC Den Bosch.

Fortuna Sittard - FC Emmen 1-2
Dat het vertrouwen bij koploper Fortuna een deuk had opgelopen na de 3-0 nederlaag bij FC Dordrecht was wel duidelijk. Het bezoekende FC Emmen stond al na acht minuten op 0-1 via Anco Jansen, die na een ingestudeerde hoekschop raak schoot. Later in de eerste helft werkte Alexander Bannink de bal uit de draai in het doel, hoewel keeper Miguel Santos de bal kon hebben.

Fortuna moest in de tweede helft in de achtervolging en had daar pas na zeventig minuten succes mee. Finn Stokkers kopte raak uit een vrije trap, waardoor er een spannende slotfase volgde. De Limburgers kregen het niet meer voor elkaar om voor de gelijkmaker te zorgen. Duur puntenverlies, want Fortuna zakt door de zeges van NEC en Jong Ajax naar de derde plaats.

NEC - FC Den Bosch 1-0
Hoewel het getergde NEC onder leiding van Lijnders overtuigend begon tegen FC Den Bosch bleef een treffer lang uit. De bezoekers kregen via Dennis Kaars zelfs een grote kans op de voorsprong, maar de spits schoot wonderbaarlijk genoeg over. In de extra tijd van de eerste helft zorgde Steeven Langil alsnog voor 1-0. Nadat Mohamed Rayhi werd gevloerd, benutte de vleugelspeler een strafschop, hoewel doelman Kees Heemskerk er nog aan zat.

Na rust kreeg NEC de beste kansen op een doelpunt. Zo was Heemskerk tot twee keer toe Rayhi de baas en de voor hem ingevallen Kevin Jansen schoot over. Richting het einde van de wedstrijd zette Den Bosch nog een keer aan, maar ook daaruit viel geen treffer. NEC gaat met 46 punten op kop, terwijl Jong Ajax op 45 staat en Fortuna op 44.

RKC Waalwijk - Jong Ajax 2-4
De beloften van Ajax kenden een uitstekende start in Waalwijk. Via Dani de Wit en Kaj Sierhuis stond er al na tien minuten 0-2 op het scorebord. Door een doelpunt van Dylan Seys maakte de thuisploeg het al snel weer spannend, maar in de tweede helft bracht Jong Ajax de marge weer op twee. De Wit zorgde met zijn hoofd voor zijn tweede treffer van de avond.

Daarmee was het nog niet gedaan in Waalwijk. Na zeventig minuten scoorden beide teams kort na elkaar. Eerst zorgde de uitblinkende De Wit voor zijn derde doelpunt en een minuut later zette Seys zijn tweede goal op het scoreformulier. De punten gingen wel naar Jong Ajax, dat Fortuna inhaalt en nu tweede staat, achter koploper NEC.

MVV Maastricht - De Graafschap 1-3
Het leek in Maastricht de avond van Sjoerd Ars te worden. De ervaren spits van De Graafschap zorgde voor 0-1 en na ruim een half uur ook voor 0-2, maar moest vervolgens geblesseerd van het veld. Jonathan Okita leek de spanning terug te brengen, maar Ars' vervanger Fabian Serrarens maakte er nog voor rust 1-3 van. In de tweede helft werd niet meer gescoord, waardoor De Graafschap drie punten bijschreef. MVV zakt op de ranglijst naar plek veertien.

Jong FC Utrecht - SC Cambuur 1-3
SC Cambuur spoelde de 3-2 nederlaag tegen Jong Ajax weg tegen de beloften van FC Utrecht. De doelpunten vielen in de eerste helft kort na elkaar. Nigel Robertha opende de score op aangeven van Justin Mathieu en Martijn Barto tekende twee minuten later voor 0-2. Vlak na rust benutte Nick Venema een strafschop (1-2) maar niet veel later zorgde Darren Rosheuvel al voor 1-3.