NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker

Reacties

De enige twee spelers die zondag op het veld van De Kuip kunnen staan die al een winnaarsmedaille van de KNVB-beker in huis hebben, dragen allebei het shirt van NEC. Tjaronn Chery won het toernooi in 2015 met FC Groningen, Lasse Schöne in 2019 met Ajax. In de selectie van Feyenoord zitten geen spelers die het toernooi al wonnen.

NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Alireza Jahanbakhsh (2017 en 2018, AZ) en Timon Wellenreuther (2019, Willem II) hebben als verliezend finalist wél een badjas ontvangen, maar wonnen de beker nog nooit. Voorts kan de underdog uit Nijmegen er moed uit putten dat NEC de laatste twee keer in De Kuip gelijkspeelde na de reguliere speeltijd – in 2023 won Feyenoord de onderlinge bekerwedstrijd na verlenging, begin dit seizoen werd het in de Eredivisie 2-2.

Er zijn twee spelers in de Nijmeegse gelederen die in de finale de kroon kunnen zetten op een bijzondere campagne. Spits Koki Ogawa scoorde één keer in alle vier zijn bekerwedstrijden – Jozy Altidore maakte er in 2012/13 acht in zes duels, waaronder de finale. Rober González is nu nog de gedeelde MVP van het bekertoernooi met vier goals en een assist, als hij zondag bij een goal betrokken is, kan hij koploper worden.

Daarmee zijn de hoopvolle statistieken wel zo'n beetje op voor de Gelderse ploeg, die de beker ondanks vier optredens in de finale nog nooit won. In de acht bekerwedstrijden tussen Feyenoord en NEC trokken de Rotterdammers zeven keer aan het langste eind, en Feyenoord scoorde in totaal 28 keer tegen NEC. Als de ploeg van Arne Slot wint, legt Feyenoord voor de veertiende keer beslag op de dennenappel, alleen Ajax (20) heeft er meer.

Bij Feyenoord is Dávid Hancko stiekem één van de mannen om in de gaten te houden. De Slowaakse verdediger heeft in 2024 al vier keer gescoord voor de uittredend landskampioen, waaronder een doelpunt in de halve finale tegen FC Groningen. Alleen Yankuba Minteh en Igor Paixão (elk zes goals) overtreffen Hancko vooralsnog.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.