NEC hoopt dat het in de vijfde bekerfinale wél raak is

Reacties

NEC heeft zich dinsdagavond voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De laatste keer was in 2000. De Nijmegenaren hopen dat het de vijfde keer wél raak is, want de vier finales hiervoor brachten weinig succes.

NEC hoopt dat het in de vijfde bekerfinale wél raak is
© Pro Shots

Seizoen 1972/73: NAC – NEC (2-0)
De allereerste keer dat NEC zich plaatste voor een bekerfinale was in het seizoen 1972/73 onder leiding van Wiel Coerver. De Nijmegenaren stroomden in in de tweede ronde van het bekertoernooi en versloegen achtereenvolgens Go Ahead Eagles, SVV, Feyenoord en AZ'67. Daarmee plaatste NEC zich voor de finale tegen NAC Breda, dat eveneens voor het eerst in de eindstrijd stond. Ruim 45.000 toeschouwers in De Kuip zagen NAC de finale winnen door goals van Stanley Bish en Addy Brouwers.

Seizoen 1982/83: Ajax – NEC (3-1, 3-1)
Tien jaar later mocht NEC op herkansing. In deze bekereditie ging het vanaf de kwartfinale over twee duels, inclusief de finale zelf. NEC elimineerde Cambuur, De Graafschap, FC Wageningen en FC Haarlem en trof Ajax in het laatste tweeluik. Na de eerste wedstrijd was het perspectief echter al flink troebel geworden. Ajax won in eigen huis met 3-1 van de ploeg van Pim van de Meent en ook in Nijmegen wonnen de Amsterdammers met deze cijfers. Henk Grim en Dick Mulderij maakten de doelpunten namens NEC.

Seizoen 1993/94: Feyenoord – NEC (2-1)
Driemaal is scheepsrecht. Maar dat blijkt niet altijd op te gaan. Weer elf jaar later stond NEC voor de derde keer in de bekerfinale. Via FC Lisse, De Treffers, De Graafschap, ADO Den Haag en Ajax plaatste NEC zich onder het bewind van Jan Pruijn voor de finale tegen het Feyenoord van Willem van Hanegem. Met spelers als Chris van der Weerden, Kees van Wonderen en huidig technisch directeur Carlos Aalbers in de basis, bood NEC goed partij. Ruud Heus opende met een strafschop al vroeg de score en tien minuten voor tijd kwam Feyenoord op 2-0 door John van Loen. De aansluitingstreffer van Bennie Dekker bleek echter te laat te komen.

Seizoen 1999/2000: Roda JC – NEC (2-0)
In het vervolg haalde NEC (tot aan dit seizoen) nog één keer de finale. In 1999/2000 stond het tegenover Roda JC. Na een groepsfase was NEC te sterk voor Spakenburg, Heerenveen, Excelsior, Dordrecht '90 en AZ. Ook tegen Roda JC ging het weer mis voor de Nijmegenaren. Met onder anderen Jack de Gier, Patrick Pothuizen en Bas Roorda in de basis, verloor de ploeg van Ron de Groot met 0-2 door goals van Bob Peeters en Eric van der Luer.

NEC'ers in bekerfinales
Van de huidige NEC'ers heeft een aantal al ervaring met het spelen van de finale van de KNVB-beker. Bijvoorbeeld Tjaronn Chery, die de beker in het seizoen 2014/15 op zijn naam schreef met FC Groningen. Lasse Schøne weet zowel hoe het is om een bekerfinale te winnen als te verliezen. Hij won met Ajax als invaller in het seizoen 2018/19 van Willem II in de finale. Als basisspeler ging het hem minder goed af. In het seizoen 2014/15 verloor hij met 5-1 in de bekerfinale van PEC Zwolle.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.