NEC blijft op titelkoers na winst topper, Fortuna passeert Jong Ajax

NEC heeft een volgende stap gezet op weg naar de titel in de Jupiler League door nummer twee Jong Ajax te verslaan. Fortuna Sittard bleef met moeite in het spoor.

NEC – Jong Ajax 2-1
De twijfels over de fitheid van Klaas-Jan Huntelaar waren ook zichtbaar bij Jong Ajax. Topscorer Mateo Cassierra was niet beschikbaar voor trainer Michael Reiziger voor de Jupiler League-topper tegen NEC. De Amsterdamse beloftes, die twee nederlagen op rij hadden geleden, hadden de Colombiaanse spits niet nodig om in De Goffert de score te openen. Noussair Mazraoui brak in de vijftigste minuut de ban in een aanvankelijk tegenvallende topper, die pas na de treffer ontbrandde.

Gedwongen door de achterstand rechtte NEC de rug om acht minuten na de openingstreffer met het eerste antwoord te komen. Mohamed Rayhi gaf na een combinatie met Sven Braken blijk van zijn kwaliteiten door met een stift de bal over Jong Ajax-doelman Kostas Lamprou te werken.

Niet veel later kreeg NEC de tweede treffer in de schoot geworpen door Ajax-back Darren Sidoel, die de bal pardoes voor de voeten van Guus Joppen kopte. De verdediger van NEC had geen moeite de 2-1 te maken. De Nijmeegse formatie was daarna verschillende keren dicht bij de genadeklap, zoals het aan de andere kant een paar keer ontsnapte aan de gelijkmaker. Door de overwinning heeft NEC een voorsprong van zeven punten op de achtervolgers.

Fortuna Sittard – Go Ahead Eagles 2-1
Fortuna Sittard profiteerde van het resultaat van de topper in Nijmegen. De Limburgse formatie moest in de achtervolging na de fraaie 0-1 van Sam Hendriks in de 22ste minuut. Go Ahead Eagles werd daarna teruggedrongen. Sonny Stevens was lang de redder in nood voor de Deventer gasten. De doelman hield zijn doel lang schoon. Ook de strafschop van Jorrit Smeets werd een prooi voor Stevens.

Maar in de slotfase ging het alsnog mis voor Go Ahead Eagles, waarbij Wessel Dammers de rol van beul op zich nam. De verdediger van Fortuna kopte tot twee keer toe raak na een corner en zorgde er zo voor dat zijn ploeg Jong Ajax de tweede plaats afhandig maakte.

Jong PSV – Telstar 6-0
Telstar moest verder terrein prijsgeven in de jacht op een hoge klassering. Een week na de nederlaag bij RKC Waalwijk (4-1) ging de formatie van trainer Mike Snoei andermaal stevig onderuit. Binnen een half uur had Jong PSV zich verzekerd van de overwinning. Albert Gudmundsson en Matthias Verreth legden in het eerste kwartier met hun goals de basis. In de 28ste minuut was de fout van Lopes Cabral de genadeklap voor Telstar. De rechtsback moest zijn overtreding bekopen met een rode kaart en een strafschop, die werd benut door zijn slachtoffer Donyell Malen. Malen, Dante Rigo en Nikolai Laursen gaven het pak slaag daarna extra kleur.

De Graafschap – FC Eindhoven 4-0
FC Eindhoven heeft in Doetinchem de goede start van de tweede periode hardhandig zien eindigen. De Brabantse formatie kreeg na twee zeges op rij klop van De Graafschap, dat na rust de drie punten veiligstelde via doelpunten van Sven Nieuwpoort, Anthony van den Hurk en Tim Receveur. De Superboeren, die na ruim een half uur op voorsprong waren gekomen door Daryl van Mieghem, klimmen door de overwinning van de zesde naar de vierde plaats.

SC Cambuur – FC Den Bosch 2-2
SC Cambuur heeft de verrassende zege op Fortuna Sittard geen vervolg gegeven. De Leeuwarder formatie liet de tweede thuisoverwinning van het seizoen volgen door een gelijkspel. FC Den Bosch, dat de periode was begonnen met twee zeges, moest genoegen nemen met een punt. Kevin van Kippersluis brak al na zes minuten de ban. Na de gelijkmaker van Muhammed Mert bracht Mathew Steenvoorden Cambuur na een uur andermaal op voorsprong, die opnieuw niet was besteed aan de thuisploeg. Robbert Schilder was met een eigen doelpunt de schlemiel.