NAC krijgt beuk bij seizoenstart, Dordt opent met zege

NAC Breda is na de degradatie uit de Eredivisie thuis tegen FC Volendam direct tegen een geweldige zeperd aangelopen: 1-4. FC Dordrecht deed het thuis tegen FC Eindhoven een stuk beter.

NAC Breda – FC Volendam 1-4
Het was in het Rat Verlegh Stadion vrijdagavond een feest der herkenning. Zo speelde nieuweling Kevin Brands met de Bredanaars tegen zijn vorige club, Ronnie Stam keerde op het NAC-middenveld terug op het oude nest, terwijl Kees Kwakman - net als Jack Tuyp teruggekeerd bij oude liefde Volendam - in het verleden in Breda speelde. Het waren de twee Volendamse routiniers die NAC pijn deden.

Omdat Divine Naah een grote kans miste en een treffer van Brands werd afgekeurd wegens buitenspel, volgde het enige échte hoogtepunt van de eerste helft na een halfuur. Manchester City-huurling Naah kreeg zijn tweede gele kaart voor een roekeloze tackle op Kwakman - waar zijn eerste overtreding wellicht al rood waard was - en kon inrukken.

De Volendammers buitten die overtalsituatie na rust mede dankzij de twee oude helden uit. Tuyp schoot een voorzet binnen, waarbij keeper Jelle ten Rouwelaar er bepaald niet best uitzag, waarna nota bene Kwakman met een harde knal de 0-2 binnenschoot. Verdediger Luis Pedro tekende nog wel voor de aansluitingstreffer, maar direct vanaf de aftrap zorgde Bert Steltenpool alweer voor 1-3. Volendam-invaller Guyon Philips maakte de blamage voor NAC compleet.

FC Dordrecht – FC Eindhoven 3-1
Het duel aan de Krommedijk was er eentje tussen de ploeg die vorig seizoen als laatste eindigde in de Eredivisie en de nummer twee van de Jupiler League. Na een kwart wedstrijd waren het de Brabanders die dankzij een rake kopbal van Fries Deschilder op voorsprong kwamen, maar even later herhaalde Josimar Lima dat kunstje: 1-1.

Na de pauze werd het dankzij de van FC Twente ovegekomen Alvin Daniels zelfs 2-1 en de jonge Ibrahima Touré schoot de 3-1 tegen de touwen, waarmee de ploeg van Jan Everse goed begint aan het nieuwe seizoen.

Achilles'29 – Jong Ajax 2-1
Tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen deed Jong Ajax zijn naam eer aan. De trainers Jaap Stam en Andries Ulderink stelden namelijk negen tieners (!) op. Sterker nog, met hun twintig jaar waren Lucas Andersen en Sam Hendriks de twee oudste spelers. Het was voor rust uiteindelijk de zeventienjarige Vaclac Cerny die namens de piepjonge Amsterdammers de score opende: 0-1.

Dat doelpunt werd na driekwart wedstrijd vanaf de penaltystip ongedaan gemaakt door aanvoerder Freek Thoone. Tien minuten voor tijd schoot de van Topklasser EVV overgekomen Joey Dekkers bij zijn debuut in het betaalde voetbal zelfs de 2-1 eindstand achter André Onana.

Almere City FC – VVV-Venlo 3-3
Beide ploegen maakten er in Almere een spektakelstuk van. Dankzij een rake kopbal van de kleine Ricardo Kip kwam de thuisploeg op 1-0, maar Ralf Seuntjens (strafschop) en Leandro Resida draaiden de score om. Na rust zorgde Enzio Boldewijn voor de gelijkmaker, maar direct daarna was het via Danny Post alweer 2-3. Almere had het aan Paul Quasten te danken dat het een punt overhield aan de openingswedstrijd: 3-3.