NAC Breda zakt verder weg, hattrickheld De Waal wijst Jong Ajax de weg

Jong AZ is in de zevende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie tegen zijn tweede nederlaag aangelopen. De Alkmaarders verloren van FC Den Bosch, maar behouden de koppositie. NAC Breda ging onderuit tegen FC Emmen en heeft slechts één punt meer dan de hekkensluiter, terwijl Jong Ajax een overwinning boekte dankzij een hattrick van Max de Waal.

In dit overzicht volgen we alle ontwikkelingen uit de zevende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
FC Den Bosch
2 - 1
Jong AZ
Jong AZ

De beloften van AZ liepen vrijdag tegen een nederlaag aan, maar behouden de koppositie. Na een klein half uur werd de score geopend in De Vliert: Roy Kuijpers profiteerde van een te korte terugspeelpass en wipte de bal in één keer over doelman Sem Westerveld heen. Jong AZ herpakte zich na rust en kwam via een benutte strafschop van Yusuf Barasi langszij. Dylan Ryan had er later 2-1 van kunnen maken, maar hij mikte na een corner van Teun van Grunsven over. Zes minuten voor tijd verzekerde FC Den Bosch zich van de drie punten: Kuijpers rondde beheerst af en tekende voor zijn tweede van de avond.

De Graafschap
3 - 1
Excelsior
Excelsior

De Graafschap snakte na twee nederlagen naar een overwinning en zocht in de eerste helft volop de aanval. Jeffry Fortes' kopbal werd van de lijn gehaald en doelman Stijn van Gassel stopte inzetten van Giovanni Korte en Hicham Acheffay. De Graafschap verdiende een treffer en vond die na 54 minuten: Jasper van Heertum scoorde na een hoekschop. Via Marouan Azarkan deed Excelsior gauw wat terug, maar een stiftje van Joey Konings zette de thuisploeg uit Doetinchem weer op het winnende spoor. Een schitterende vrije trap van Elmo Lieftink maakte aan alle onzekerheid een einde op De Vijverberg.

Helmond Sport
0 - 3
Jong FC Utrecht

Helmond Sport had in de eerste helft het beste van het spel en werd al gauw twee keer gevaarlijk via Jellert van Landschoot. Op slag van rust kreeg het team van Wil Boessen echter het deksel op de neus: de mee opgekomen rechtsback Sylian Mokono schoot diagonaal raak. Jong FC Utrecht verdubbelde na de thee de score: Rayan El Azrak volleerde de bal vanaf een meter of twintig in de verre hoek. Robin, Arno van Keilegom en Jelle Goselink hadden het hierna nog spannend kunnen maken, maar zij kwamen niet tot scoren. Aan de overzijde was het linksback Djevencio van der Kust die wél trefzeker was.

Roda JC Kerkrade
2 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Roda liet er geen gras over groeien en trok meteen ten aanval. Na diverse mogelijkheden was het uiteindelijk Bryan Limbombe die na een lage voorzet van Amir Absalem doelman Norbert Alblas passeerde. De Belgische buitenspeler maakte ook na rust het verschil door na 55 minuten de 2-0 aan te tekenen. TOP Oss had hierna relatief veel balbezit en kreeg ook prima kansen via onder anderen Rick Stuy van den Herik, Justin Mathieu en Jearl Margaritha, maar wist niet te scoren. Voor Roda JC is het de eerste thuisoverwinning van het seizoen.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Robert Mühren tekende na een klein kwartier voor zijn vijfde treffer van het seizoen: Gaetano Oristiano stuurde Denso Kasius weg, die met een lage voorzet Mühren de gelegenheid bood de 1-0 te maken. VVV kwam na 22 minuten langszij: Tristan Dekker kon ongehinderd binnenschieten. Kort na rust was het Boy Deul die FC Volendam aan een nieuwe voorsprong hielp: voormalig zaalvoetballer Jordi Blom gaf strak voor en Deul hoefde alleen maar binnen te lopen. FC Volendam bleef hierna de bovenliggende partij, maar slaagde er niet meer in om de marge te vergroten.

MVV Maastricht
1 - 0
FC Eindhoven

FC Eindhoven had bij een zege aan kunnen haken bij de top, maar bleef dus met lege handen achter. In de beginfase waren de beste kansen voor Jarno Janssen van de bezoekers, terwijl MVV in de slotfase van de eerste helft gevaarlijk werd en zelfs een bal van de doellijn gehaald zag worden. In de tweede helft had MVV meer geluk. Orhan Dzepar stond koud in het veld toen hij de bal na een afgeslagen corner achter de kansloze Nigel Bertrams ramde. Joey Sleegers had FC Eindhoven na 87 minuten langszij moeten schieten, maar zijn penalty werd gepakt door Thijmen Nijhuis. In de blessuretijd werd MVV-verdediger Matteo Waem nog getrakteerd op een rode kaart.

Almere City FC
2 - 4
Jong Ajax
Jong Ajax

Mohammed Kudus maakte zijn eerste minuten van het seizoen en liet zich snel gelden. De middenvelder ontving de bal na twintig minuten van Christian Rasmussen en knalde met zijn linker de 1-1 tegen de touwen. Eerder had Ajacied Rio Hillen de paal geraakt en had Almere de score geopend via Lance Duijvestijn. Vlak voor rust was Kudus dicht bij zijn tweede, maar Michael Woud tikte de bal onder de lat vandaan. De tweede helft werd de helft van Max de Waal: de spits scoorde drie keer, waarvan twee treffers volgden uit strafschoppen. De Waal staat dit seizoen nu op zeven treffers in zeven wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Almere deed via debutant Tijmen Wildeboer nog wat terug, maar verder kwam het team van Gertjan Verbeek niet meer.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

In de eerste helft was Ralf Seuntjens de gevaarlijkste man aan de kant van NAC. De spits liet twee kansen liggen, terwijl Jarchinio Antonia na vijf minuten over mikte. FC Emmen liet na elf minuten zien hoe het wel moest: Rui Mendes werd weggestuurd door Jari Vlak en stiftte de bal over doelman Nick Olij heen. In de absolute slotfase van de eerste helft kreeg NAC loon naar werken: Thom Haye knalde een vrije trap tegen de paal, maar in de nastoot profiteerde Danny Bakker. NAC hoopte na rust door te drukken, maar Lorenzo Burnet kopte FC Emmen na een klein uur weer op voorsprong. Twintig minuten voor tijd werd de wedstrijd nog even stilgelegd door Allard Lindhout omdat er bekers bier op het veld werden gegooid. Na de hervatting pakte Colin Rösler zijn tweede gele kaart en met tien tegen elf slaagde NAC er niet in een nederlaag te voorkomen.

FC Dordrecht
0 - 1
Telstar
Telstar

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor FC Dordrecht. Een schot van Nikolas Agrafiotis werd gekeerd door de doelman waarna Pascu de paal raakte. Aan de andere kant werd werden er twee treffers afgekeurd vanwege hands en buitenspel, maar na 71 minuten noteerde Telstar alsnog een geldig doelpunt. Verdediger Özgür Aktas kopte raak en schonk Telstar de eerste overwinning van het seizoen. De bezoekers hadden ruimer kunnen winnen, ware het niet dat Gyliano van Velzens strafschop gestopt werd door doelman Liam Bossin.