NAC Breda geeft het helemaal weg, krankzinnige ommekeer bij Jong Ajax

NAC Breda is vrijdagavond tegen zijn eerste nederlaag aangelopen in de Keuken Kampioen Divisie. De Brabanders gaven het vlak voor tijd helemaal weg tegen FC Volendam. De Graafschap blijft ondanks puntenverlies bij TOP Oss koploper en Jong Ajax won na een memorabele slotfase van Almere City FC.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Na de zeges op FC Dordrecht (0-2), Helmond Sport (5-1) en SC Cambuur (1-0) wachtte NAC Breda een bezoek aan FC Volendam, dat met vier punten wisselvallig was begonnen. De thuisploeg maakte het de Eredivisie-degradant in de eerste helft erg lastig, met name Gijs Smal zorgde voor dreigende momenten. NAC Breda stelde daar relatief weinig tegenover. Ook Luka Ilic, die de afgelopen weken uitblonk, had het zwaar.

In de tweede helft drukte Luka Ilic meer zijn stempel op het spel en de Manchester City-huurling had met een fraaie assist ook een groot aandeel in de 0-1 van Finn Stokkers na een uur spelen. Hoewel FC Volendam stevig aandrong, hield NAC Breda-doelman Nick Olij lange tijd zijn doel schoon. In de absolute slotfase ging het echter helemaal mis voor de bezoekers. Via een rake kopbal van Martijn Kaars werd het in de negentigste minuut 1-1 en in de blessuretijd zorgde Smal zelfs voor de 2-1 met een van richting veranderd schot.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 0
De Graafschap

Met drie overwinningen had De Graafschap een perfecte seizoenstart beleefd. De midweekse komst van Branco van den Boomen vergrootte de euforische stemming op De Vijverberg. Tegen TOP Oss begon de middenvelder op de bank. Daar zag Van den Boomen dat de Achterhoekers een zware dobber hadden aan de thuisploeg, die weinig kansen weggaf en zelf af en toe gevaar stichtte via de omschakeling. Vlak voor de onderbreking had Mohamed Hamdaoui namens de bezoekers de 0-1 op zijn schoen, maar de aanvaller schoot net naast.

Direct na de hervatting bracht De Graafschap-trainer Mike Snoei Van den Boomen in. De bezoekers draaiden TOP Oss de duimschroeven aan, maar moesten hun offensief onderbreken toen een deel van de lichtinstallatie uitviel. Na een onderbreking van ongeveer een half uur werd het spel hervat. De Graafschap zette de jacht op de 0-1 in, maar moest ook waakzaam blijven voor een uitval van TOP Oss. Gescoord werd er niet. Ondanks de doelpuntloze remise blijven de Achterhoekers koploper. Overigens kreeg Snoei in de blessuretijd nog twee keer geel wegens aanmerkingen op de arbitrage.

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 2
Almere City FC

Jong Ajax kroop door het oog van de naald in een krankzinnige slotfase. De Amsterdammers wonnen met 3-2 van Almere City FC nadat ze in de blessuretijd nog met 1-2 achterstonden. Het was Jurgen Ekkelenkamp die zich in de 96ste minuut kroonde tot matchwinner, nadat vlak daarvoor Noa Lang voor de 2-2 had gezorgd. Tussen die treffers door kreeg Almere City FC-debutant Nick Venema een rode kaart voor het duwen van een tegenstander. Het begon nog zo goed voor Almere City FC. Shayon Harrison was na een klein half uur verantwoordelijk voor de openingstreffer. Lassina Traoré zorgde pas in de 87ste minuut voor de 1-1, waarna Venema met de 1-2 in de 91ste minuut een droomdebuut leek te beleven. Daarna volgde dus nog een totale ommekeer.

Excelsior
Excelsior
3 - 1
Helmond Sport

Excelsior zette de jaargang in met twee zeges, maar ging vorige week met liefst 3-0 ten onder bij Telstar. De equipe van Ricardo Moniz beleefde dankzij een treffer van Jeffry Fortes na ruim een kwartier een uitstekende start tegen Helmond Sport, maar het bleek niet de aanzet tot een eenvoudige avond. Nog in de eerste helft zorgde Diego Snepvangers met een kopbal voor de 1-1 en vlak daarna belandde een vrije trap van Tibeau Swinnen op de paal.

Omdat Excelsior nauwelijks iets creëerde in de tweede helft leek nieuw puntenverlies voor de Kralingers aanstaande, maar dat was buiten Ahmad Mendes Moreira gerekend. De aanvaller was succesvol in de rebound. Het was Fortes die de eindstand bepaalde. Zo blijft Excelsior bovenin meedraaien.

FC Eindhoven
2 - 1
Go Ahead Eagles

Nadat een gelijkopgaande eerste helft weinig grote mogelijkheden opleverde, kreeg Go Ahead Eagles vlak na de hervatting een uitgelezen kans op de 0-1. Antoine Rabillard raakte voor een vrijwel leeg doel de lat nadat hij de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg. Het was slechts een van de vele mogelijkheden, waardoor de 0-0 tussenstand na 75 minuten vreemd aandeed. In het laatste kwartier vielen de doelpunten alsnog. Joey Sleegers zette de thuisploeg op voorsprong, waarna Maarten Pouwels voor de 1-1 zorgde. De bezoekers waren nog niet klaar met juichen of Samy Bourard maakte er 2-1 van voor FC Eindhoven. Zo blijft Ernie Brandts het prima doen met FC Eindhoven.

Jong FC Utrecht
3 - 0
Jong PSV
Jong PSV

Lars Unnerstall vierde vrijdagavond zijn officiële debuut voor een team van PSV. Als dispensatiespeler maakte de doelman zijn opwachting bij Jong PSV, dat op bezoek ging bij Jong FC Utrecht. Na een half uur was duidelijk dat Unnerstall geen clean sheet zou noteren: Rayan El Azrak sloeg toe uit een rebound nadat de doelman eerst nog redding had gebracht op een inzet van Jonas Arweiler. Na zeventig minuten zorgde Christopher Mamengi met een rake kopbal voor de 2-0 en via rechtsback Mark Pabai werd het zelfs 3-0.