NAC Breda geeft Ajax ook op veld stof tot nadenken

Met de verhitte bestuurlijke machtsstrijd op de achtergrond snakte Ajax naar een overtuigende zege. NAC Breda gaf in de slotfase in Amsterdam juist extra aanleiding voor discussie (2-2).

NAC Breda geeft Ajax ook op veld stof tot nadenken

Op de tribune bestond er getuige de spandoeken en spreekkoren geen twijfel over aan welke kant een meerderheid van de aanhang staat in de strijd om de macht bij Ajax; Johan Cruijff. Trainer Frank de Boer wil zich niet mengen in de strijd, en richtte zich zo goed en zo kwaad dat kon in de bestuurlijke chaos, op het sportieve succes.

Ajax slaagde niet in die opzet. Met het gelijkspel tegen NAC Breda werd de teleurstellende reeks op eigen veld – vier remises op rij - vervolgd, waar een start van een inhaalrace werd vereist. Bovendien was het een slechte generale voor het cruciale duel met Olympique Lyon. Dinsdag kan in Frankrijk een belangrijke slag worden geslagen in de Champions League.

En juist voor dat duel groeide het aantal vraagtekens. Dimitry Bulykin, door de blessures van Siem de Jong en Kolbeinn Sigthorsson de enige fitte spits in de selectie van de Boer, moest al binnen een half uur plaatsmaken. Een spierblessure maakte doorspelen onmogelijk.

Tekenend voor de beperkte alternatieven moest De Boer zijn toevlucht zoeken bij Nicolas Lodeiro. De Uruguayaanse middenvelder fungeerde als hangende spits. In de 38ste minuut bewees hij zijn waarde door zich knap vrij te spelen en met een pass aan de basis te staan van de 1-0 van Miralem Suljemani.

Van Lodeiro werd verder weinig dreigends vernomen, totdat hij in de 83ste minuut de assist leverde voor de 2-0 van Derk Boerrigter. De invaller knalde bij de eerste paal raak en leek daarmee de wedstrijd te hebben beslist. Door een blunder van doelman Kenneth Vermeer bij een schot van Santi Kolk werd het nog een spannende slotfase. Robbert Schilder maakte daarna de inhaalrace van NAC compleet en bleef Ajax achter met genoeg stof voor discussie; 2-2. <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's