NAC Breda eenvoudig langs apathisch FC Groningen

Door een terechte 2-1 zege in het uitduel met FC Groningen heeft NAC Breda zich aangesloten bij FC Twente, Feyenoord en FC Utrecht aan de kop van de ranglijst. De thuisploeg gaf de zwakke seizoenstart een matig vervolg.

Het zwak aan het seizoen begonnen FC Groningen liet al vanaf het eerste fluitsignaal zien dat het een ploeg zonder zelfvertrouwen is. Er zat praktisch geen voetbal in de ploeg en het team van Ron Jans speelde in een laag tempo de bal rond. NAC Breda vond het best en loerde op mogelijkheden.

Nadat Goran Lovre in kansrijke positie niet verder kwam dan een pover rollertje, mikte Martijn Reuser aan de andere kant op het dak van het doel boven FC Groningen-keeper Brian van Loo. In de 38ste minuut bediende uitblinker Robbert Schilder met veel gevoel de sprintende Edwin de Graaf, die Van Loo teveel ruimte zag geven in de korte hoek: 0-1.

Oluwafemi Ajilore kreeg nog voor rust dé kans op de gelijkmaker, maar het schot van de Nigeriaanse middenvelder miste alles. Het soepel spelende NAC Breda nam kort na rust verder afstand. Een hoekschop van Schilder werd knap binnengekopt door Kees Kwakman. Het tot dan toe apathische FC Groningen ging zonder veel overtuiging op zoek naar aansluiting.

Met verdediger Andreas Granqvist in de punt van de aanval poogde de thuisploeg via een opportunistische strijdwijze iets te forceren, maar de stootkracht ontbrak volledig. Het gemis van Marcus Berg deed zich hard voelen voor Jans en zijn ploeg. Vanuit een klutssituatie kreeg De Trots van het Noorden zeven minuten voor tijd plotseling het gewenste doelpunt. Granqvists inzet belandde via Csaba Fehér pardoes voor de voeten van Koen van de Laak die de 2-1 eenvoudig kon binnenglijden.

Met de hervonden energie werden de Brabanders ver terug gedrongen op eigen helft. Jans liet de jonge aanvallers Jeffrey Rijsdijk en Danny Menting debuteren. Ondanks een overwicht en eindelijk wat sfeer in de Euroborg bleven de Brabanders echter gemakkelijk overeind.