'Na gele en rode maakt ook blauwe kaart entree in het voetbal'

Reacties

De spelregelcommissie van de FIFA gaat vrijdag een bijzondere aankondiging doen. Er gaat getest worden met de invoering van de blauwe kaart. Een speler die deze kaart krijgt, moet voor een periode van tien minuten van het veld af.

'Na gele en rode maakt ook blauwe kaart entree in het voetbal'
© Pro Shots / Voetbal International

The Telegraph heeft vernomen dat de International Football Association Board (IFAB) toestemming heeft gegeven voor een proefperiode met een nieuwe, derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Dit betekent niet dat de Eredivisie-spelers snel te maken krijgen met de blauwe kaart, eerst zal er op een lager niveau een testfase worden uitgevoerd. Het Engelse medium voorspelt dat er vanaf deze zomer al getest gaat worden.

De KNVB is ook altijd op zoek naar verbeterpunten in de voetballerij. VI sprak onlangs met Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Een scheidsrechter mag een blauwe kaart uitdelen als een speler aanmerkingen heeft op de arbitrage, of als een speler een professionele overtreding maakt. De IFAB heeft in die beargumentatie een situatie uit de vorige EK-finale aangehaald. Toen Engeland tegen Italië speelde, dreigde Bukayo Saka van Engeland uit te breken en gevaar te stichten. Giorgio Chiellini hield vervolgens opzichtig het shirt van Saka vast en voorkwam daarmee een Engelse aanval. Chiellini kreeg geel, maar zou in de nieuwe situatie een blauwe kaart krijgen en tien minuten naar de kant moeten.

In Nederland zijn de amateurvoetballers al bekend met tijdstraffen. In Categorie B van het veldvoetbal wordt gewerkt met een tijdstrafregeling. Bij een gele kaart moet de desbetreffende speler tien minuten naar de kant, bij een volgende gele kaart volgt een rode kaart. In de door de IFAB aan te kondigen regels krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart rood, net als bij een combinatie van een gele en blauwe kaart in een wedstrijd.

De FIFA voelde zich donderdagavond genoodzaakt te ontkennen dat er komende zomer al op het hoogste niveau getest gaat worden met de blauwe kaart. 'Deze berichten zijn incorrect en voorbarig.' Wel zegt de FIFA dat dit soort testen op een lager niveau uitgevoerd kunnen worden. Engelse media hadden donderdagavond gemeld dat de blauwe kaart eventueel ingezet kan worden tijdens de FA Cup 2024/25, dit klopt dus niet volgens de FIFA.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

© UEFA
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.