Mysterie Özil: de wederopstanding of de zwanenzang

Reacties

Ineens was hij daar weer in de vorige speelronde, als aanvoerder en uitblinker bij Arsenal, na weken achtereen hooguit een bijrol te hebben gehad. Mesut Özil nadert op dertigjarige leeftijd een volgend kruispunt in zijn carrière. Het is de vraag welke invloed de haat-liefdeverhouding met Unai Emery heeft op zijn keuze.

Mysterie Özil: de wederopstanding of de zwanenzang

In het Emirates Stadium stapte Özil zaterdag zonder goal of assist van het veld bij de 3-1 zege op Burnley, dat als nummer achttien van de Premier League zoals verwacht verloor. Toch is het zeker tegen een compacte en fysieke defensie zoals die van de ploeg van Sean Dyche wachten op het vinden van de eerste opening. Özil is er dé specialist voor. Nog steeds, zo bewees hij in de veertiende minuut met het hoogtepunt van de wedstrijd. De middenvelder bewoog met de bal aan de voet door het strafschopgebied en spotte vanuit zijn ooghoek de sprint van Sead Kolasinac. Hoe ijverig de loopactie was, de linksback leek onbereikbaar. Maar Özil vond een weg, schakelde met zijn steekpass vier Burnley-verdedigers uit en Kolasinac kon de 1-0 op een presenteerblaadje opdienen aan Pierre-Emerick Aubameyang.

'We've got Mesut Özil', klonk het even later weer vanaf de tribunes bij Arsenal, gezongen met de trots die vorig seizoen ook voelbaar was toen de sterspeler na lang wikken en wegen toch zijn aflopende contract verlengde. Op 1 februari van dit jaar bevestigden de Londenaren het nieuwe supercontract. Volgens Engelse media betekende het voor de creatieveling een nieuw weeksalaris van ongeveer 400.000 euro, een nieuw clubrecord.

Özil profiteerde zo van de paniek in Noord-Londen. Terwijl de club als geheel in de laatste jaren onder Arsène Wenger afgleed, was de Duitser een van de weinigen van topniveau aan wie het elftal en de achterban zich konden vastklampen. Robin van Persie verliet Arsenal in 2012 al voor Manchester United. Alex Oxlade-Chamberlain vertrok later naar Liverpool en Alexis Sánchez koos voor Manchester United. Özil doorbrak die pijnlijke trend. En uitgerekend nu Arsenal op de weg terug naar de top is, heeft hij moeite om aan te haken bij de plannen van Unai Emery. Naast blessureleed en wisselvalligheid is de Spaanse coach ook een van de redenen daarvoor.

Unai Emery tijdens de uitwedstrijd tegen AFC Bournemouth (1-2 zege), met achter zich Mattéo Guendouzi en Mesut Özil.
Unai Emery tijdens de uitwedstrijd tegen AFC Bournemouth (1-2 zege), met achter zich Mattéo Guendouzi en Mesut Özil.

Al de hele eerste seizoenshelft geeft Emery aan de Engelse media wisselende signalen over Özil, die in november na vier Premier League-wedstrijden als captain plotseling nog gepasseerd werd voor het uitduel met AFC Bournemouth. De opvolger van Wenger gaf als reden voor zijn aanpassing dat het duel intens en fysiek zou worden, wat Özil klaarblijkelijk in zijn ogen niet meer aankan. Nadat de Duitser vervolgens was teruggekeerd na rugproblemen, werd hij een week geleden voor de kraker tegen Tottenham Hotspur in het League Cup-toernooi om 'tactische redenen' zelfs volledig buiten de wedstrijdselectie gelaten. Özil reageerde daar drie dagen later tegen Burnley op zoals het hoort.

Emery heeft in de pers meermaals benadrukt dat de salarissen van spelers en status hem niets zeggen. Hij is daar blind voor bij het kiezen voor een opstelling, maar de clubleiding kan daar de ogen niet voor sluiten. Als er voor de met afstand bestbetaalde speler lang niet altijd plek is in de basis, zal gezocht worden naar een oplossing. Je kunt je afvragen hoeveel opties Özil in de absolute top nog heeft en hoeveel plek er überhaupt nog is voor luxe spelmakers.

Özil was de laatste hoop voor het oude Arsenal en het eerste grote probleem voor het nieuwe. Jarenlang handelde de club laks door contracten niet tijdig te vernieuwen, waardoor de macht van de spelers uiteindelijk groeide. Oxlade-Chamberlain en Sánchez weigerden late contractaanbiedingen en vertrokken voor relatief weinig naar directe concurrenten. Aaron Ramsey stevende op een zelfde soort scenario af, maar de nieuwe clubleiding heeft de aanbieding voor hem inmiddels ingetrokken. Het is een volgend teken dat de tijden zijn veranderd bij de club. Sterspelers zijn niet langer onschendbaar. Özil merkt het nu het meest.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in de Premier League

Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion
1 - 1
Arsenal
Arsenal
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.