MVV wint derby en slaat twee Limburgse vliegen in één klap

MVV Maastricht heeft in de spectaculaire Limburgse derby tegen Fortuna Sittard de koppositie in de Jupiler League van VVV-Venlo, die andere club uit Limburg, overgenomen. Thomas Verheydt (foto) vertolkte een belangrijke rol in Sittard. Het duel tussen Telstar en Almere City FC groeide uit tot een waar doelpuntenfestijn.

Fortuna Sittard – MVV Maastricht 2-3
De manier waarop de Limburgse derby in Sittard ontbrandde, zette de toon voor het verdere verloop van het spectaculaire duel. Fortuna-doelman Leon ter Wielen pakte een strafschop van Verheydt, maar kwam te vroeg van zijn lijn. Scheidsrechter Serdar Gözübüyuk liet de penalty opnieuw nemen en ditmaal schoot Verheydt wel raak: 0-1. Het antwoord van de op eigen veld sterk presterende thuisploeg liet niet lang op zich wachten; Roald van Hout knalde overtuigend raak in de 34ste minuut.

Omdat ook Jorrit Smeets vlak voor rust scoorde nadat een afvallende bal voor zijn voeten viel, leidde Fortuna bij rust met 2-1. Even daarvoor had Pieter Nys na breedkoppen van Verheydt een enorme kans gemist namens MVV, maar de Belg maakte die misser na rust goed door op aangeven van de Haagse spits wel te scoren. Die treffer betekende de winnende, omdat Verheijdt via de binnenkant van de paal al gelijk had gemaakt. Smeets raakte nog de lat uit een vrije trap, maar MVV boekte de vijfde zege in de laatste zes duel en gaat aan de leiding met 29 punten.

NAC Breda - VVV-Venlo 0-0
Het leek vooraf de meest aansprekende wedstrijd van de avond, maar NAC Breda en VVV-Venlo kwamen niet tot scoren. Kansen waren er genoeg aan beide kanten. Bij NAC kreeg de Belg Cyriel Dessers, die de laatste weken uitblonk, de bal niet in het net. Aan de andere kant kopte Jerold Promes uit een corner in de handen van NAC-keeper Jorn Brondeel. Beide ploegen schieten weinig op met een punt. MVV neemt de koppositie over van VVV, dat nu 28 punten heeft, evenveel als Almere City. NAC heeft er 24 en staat op de vijfde plaats.

VVV-Venlo, hier met Clint Leemans aan de bal, gaf de koppositie in de Jupiler League uit handen.

Telstar - Almere City FC 3-6
Almere City FC leek dankzij een handig wippertje van Sherjill MacDonald na 36 seconden en een rake schuiver van afstand van Sofyan Ahannach vlak voor rust al op weg naar de achtste zege op rij, maar Telstar knokte zich in de tweede helft terug. Liban Abdulahi zorgde met een fraaie knal voor aansluiting, vervolgens draaiden Joël Donald (kopbal) en Denis Mahmudov (op de rand van buitenspel) de wedstrijd volledig om.

Maar ook Almere toonde over veerkracht te beschikken. Dankzij een verwoestende uithaal van Ahannach werd het 3-3, vervolgens trok de ploeg van trainer Jack de Gier de wedstrijd in de slotfase nog naar zich toe. MacDonald en zijn vervanger Sylvester van der Water beslisten het duel na twee vlijmscherpe counters. Ahannach zorgde met zijn derde van de avond voor het slotakkoord: 3-6. Almere blijft daardoor knap meedoen bovenin en staat na veertien duels derde.

FC Dordrecht - Helmond Sport 1-4
Helmond Sport had de drie punten bij de rust al binnen. Door twee treffers van Jordy Thomassen en een van Furghill Zeldenrust hadden de bezoekers een comfortabele voorsprong. Na rust deed Joël Thomas iets terug namens De Schapenkoppen, maar het mocht niet baten. Marc Höcher herstelde de marge weer tot drie met een rake vrije trap. Dordrecht, in het seizoen 2014/15 nog actief in de Eredivisie, staat nu negentiende met negen punten. Helmond Sport doet goede zaken en klimt naar de zevende plaats met 23 punten, evenveel als Jong Ajax (dat maandag speelt).

FC Emmen – SC Cambuur 0-1
SC Cambuur klom over Telstar heen door op bezoek bij FC Emmen de tweede uitzege van het seizoen te grijpen. Na een matige wedstrijd was een fraai schot in de 84ste minuut van invaller Gino Bosz in de kruising voor de Leeuwarders genoeg voor drie punten. Het trainersduo Arne Slot/Sipke Hulshoff pakte in vier competitieduels al bijna evenveel punten (negen) als de ontslagen hoofdcoach Rob Maas in de eerste tien wedstrijden verzamelde (tien). Cambuur staat twaalfde, Emmen tiende.

Achilles '29 - FC Oss 1-2
Voor hekkensluiter Achilles '29 wordt de situatie steeds uitzichtlozer. Door de nederlaag tegen directe concurrent FC Oss is het gat tussen de Groesbekenaren en de veilige negentiende plaats opgelopen tot vier punten. De ploeg van Eric Meijers kwam nog wel op voorsprong toen Eef van Riel raak schoot uit de rebound na een gemiste strafschop van Boy van de Beek. Na rust draaide Oss de stand echter om. Topscorer Tom Boere en Justin Mathieu scoorden. In de slotfase kreeg Coen Gortemaker een rode kaart en moest Achilles met tien man verder. Oss stijgt door de zege naar de zeventiende plaats met elf punten.