Muric en Boer inspireren Jong Ajax tot verrassende zege

FC Volendam heeft maandagavond op De Toekomst dure punten verloren tijdens het bezoek aan Jong Ajax. De negentienjarige Kroaat Robert Muric had een groot aandeel in de 2-0 zege op Volendam.

De in de zomer van 2014 met veel gesteggel van Dinamo Zagreb overgenomen middenvelder annex aanvaller opende na negen minuten de score. Op de rechterflank haalde Muric (foto) de bal onder zijn linkervoet door om vervolgens direct met rechts te schieten. Al dan niet opzettelijk verdween de poging schitterend in de bovenhoek: 1-0.

Na ruim een uur gooide Muric in het strafschopgebied van Volendam de trukendoos open. Dat werd Jermano Lo Fo Sang te veel. De verdediger maakte een overtreding en zag Sam Hendriks de daaropvolgende penalty benutten: 2-0. Voor Hendriks was het al zijn tiende competitiedoelpunt.

Hoewel beide ploegen na rust kansen kregen,  hield Ajax-doelman Diederik Boer zijn doel schoon. De tweede doelman van de hoofdmacht kreeg daarbij wel de kans zich flink te onderscheiden. Behalve de nodige reddingen stopte hij in de slotfase ook een strafschop van Erik Schouten. Daarmee ontpopt de ervaren goalie zich tot penaltykiller. Hij stopte immers vier van de vijf laatste strafschoppen die hij in competitieverband tegen kreeg. Ook na die redding kwam hij niet meer in gevaar.

Door de nederlaag verzuimt Volendam, dat al in het bezit is van de eerste periodetitel, derde te worden in de Jupiler League. Omdat de Amsterdammers wonnen, is Jong Ajax middenmoter. De ploeg van Andries Ulderink en Jaap Stam is twaalfde.