Mühren geeft Sparta lucht na ronduit bizar eigen doelpunt

Na een werkelijk bizarre slotfase heeft Sparta Rotterdam met 1-2 gewonnen van FC Dordrecht. Daarmee heeft de ploeg van trainer Dick Advocaat zich een redelijke uitgangspositie verschaft voor de return.

Advocaat koos tegen FC Dordrecht verrassend voor Loris Brogno in plaats van Thomas Verhaar. 'Ik wil wat meer diepgang in de ploeg', legde de trainer, die Roy Kortsmit na lang blessureleed liet terugkeren onder de lat, zijn keuze uit.

Het bleek een gouden greep van Advocaat. Nadat Stijn Spierings in de vierde minuut nog de lat raakte na een fout van FC Dordrecht-keeper Menno Bergsen, was het in de tiende minuut wel raak. Een strakke voorzet van Spierings werd bij de tweede paal binnengetikt door Brogno: 0-1.

Spierings zelf had niet veel later de 0-2 op zijn schoen, maar raakte de bal helemaal verkeerd. Sparta werd steeds slordiger en kwam vlak na rust tot twee keer toe goed weg. Danny Bakker en Denis Mahmudov lieten grote kansen onbenut namens FC Dordrecht.

Advocaat greep direct in door Fred Friday en Brogno naar de kant te halen voor Thomas Verhaar en de achttienjarige debutant Halil Dervisoglu. Dat spektakel werd bewaard voor de laatste minuten, waarin beide ploegen tot scoren kwamen.

De gelijkmaker van FC Dordrecht gaat ongetwijfeld de wereld over. Spierings schoot de bal vanaf 35 meter snoeihard richting zijn eigen doel. Doelman Kortsmit zag die pegel onterecht aan voor een terugspeelbal en durfde hem niet te pakken, waardoor de bal zomaar in het doel vloog: 1-1.

Die stand stond maar heel kort op het scorebord, want amper een minuut later kwam Sparta alweer op voorsprong. Met een heerlijke pass zette invaller Dervisoglu Robert Mühren alleen voor Bergsen en de aanvaller rondde beheerst af, waarmee hij Sparta een 1-2 overwinning bezorgde.

Zo begint Sparta zondag in Rotterdam met een redelijke uitgangspositie aan de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. De winnaar van de tweestrijd neemt het in de finale van de play-offs op tegen de winnaar van FC Emmen - NEC. Dat wordt waarschijnlijk Emmen, dat donderdag de heenwedstrijd met 4-0 won.

Spierings na bizarre eigen goal: 'Dacht dat ik in een slechte film terechtkwam'