Mooie Red Bull-avond, Betis zet Milan in San Siro te kijk

Sporting Portugal is in de Europa League het volgende slachtoffer geworden van Arsenal. AC Milan incasseerde een volgende tik, terwijl de Red Bull-clubs een plezierige avond beleefden.

Groep B

Do 25 okt. 2018

Celtic zag de hoop op een succes in Duitsland in een tijdsbestek van vier minuten ijdel worden. Het matige optreden van de Schotse defensie vertaalde zich in goals van Matheus Cunha en Bruma in de 31ste en 34ste minuut. Voor RB Leipzig was die productieve periode de basis voor de tweede zege in de Europa League. In de tweede helft maakten de gastheren meer aanspraak op een doelpunt dan de gasten. Het bleef bij 2-0.

Het was sowieso een mooie avond voor de Red Bull-clubs in de Europa League. De Oostenrijkse zusterclub uit Salzburg was op zijn beurt te sterk voor Rosenborg BK. Tien minuten voor rust opende Manus Dabbur met een kopbal de score. De volgende klap voor de formatie van trainer Rini Coolen werd in de 53ste minuut uitgedeeld door Hannes Wolf, die na een individuele actie de bal door de benen van keeper André Hansen schoot. Na een door Dabbur benutte strafschop was een half uur voor tijd de wedstrijd in het voordeel van Salzburg beslecht.

Groep E

De ogen, en de hoop, waren in Lissabon gericht op Bas Dost. Na een absentie van twee maanden stond de Nederlander aan de vooravond van zijn rentree bij Sporting. Maar de wedstrijd tegen Arsenal bleek te vroeg te komen voor Dost, die net als Luc Castaignos zelfs geen plaats op de bank kreeg.

Zonder de Nederlandse inbreng was de Portugese club op eigen veld niet opgewassen tegen Arsenal. Sporting was de mindere, maar het duurde tot in de 77ste minuut voordat de Engelse gasten het verschil maakten. Danny Welbeck brak de ban door dankbaar te profiteren van een slippertje van Sporting-verdediger Sebastián Coates.

Daarmee gaf Arsenal de succesreeks een vervolg, de formatie van Unai Emery heeft inmiddels elf overwinningen op rij geboekt, waarvan drie in de Europa League. The Gunners gaan daarmee aan kop in Groep E.

Groep F

AC Milan had zondag een tik geïncasseerd met de nederlaag in de Milanese derby. Die klap was ogenschijnlijk nog niet verwerkt getuige het optreden tegen Real Betis. De Rossoneri mochten van geluk spreken dat de schade na de eerste 45 minuten beperkt bleef tot een treffer van Tonny Sanabria. Daarbij werd ook de helpende hand geboden door de Nederlandse arbitrage. Bas Nijhuis keurde op advies van zijn assistent de 0-2 van Sanabria af vanwege buitenspel, maar de beelden wezen uit dat dat niet het geval was.

Het was uitstel van executie. In de 54ste minuut bracht Giovani Lo Celso de 0-2 dan toch op het scorebord. De huurling van Paris Saint-Germain was succesvol met een schot van ruim twintig meter. Met de tweede treffer kwam er ook wat gemakzucht in het spel van Betis. AC Milan rook bloed, zeker nadat invaller Patrick Cutrone in de 83ste minuut de aansluitingstreffer maakte. Maar ook omdat Nijhuis de penaltyclaims na een actie van Marc Bartra van de hand wees, bleef de Italiaanse gelijkmaker achterwege. Milan eindigde het duel met tien man. In de blessuretijd kreeg Samu Castillejo een rode kaart na een zware tackle.