Monsterzege FC Groningen op Willem II de boeken in

FC Groningen behaalde zondagmiddag een monsterzege in het thuisduel met Willem II. De ploeg van trainer Pieter Huistra won dankzij drie goals van aanvaller Tim Matavz (foto) met 7-1 en boekte daarmee de grootste zege in zijn Eredivisiehistorie. Willem II beëindigde de wedstrijd met negen man, bij Groningen kreeg Andreas Granqvist rood.

In tegenstelling tot wat de uitslag doet vermoeden kreeg Willem II in de beginfase van het duel genoeg kansen om op voorsprong te komen. Al in de eerste minuut kon Juha Hakola de hekkensluiter op voorsprong zetten. Het puntertje van de Fin eindigde net naast het doel van Luciano da Silva. Enkele minuten later was Andreas Lasnik dicht bij de 0-1, maar bracht Luciano redding.

Toch lukte het Willem II niet om Groningen in eigen Euroborg te temmen. Na een half uur spelen zette Andreas Granqvist de Trots van het Noorden op voorsprong. Hij moest zijn doelpunt wel bekopen met een blessure aan de neus maar kon het spel na een korte behandeling hervatten.

Vijf minuten later verdubbelde Fredrik Stenman met een mooie solo de score. Op slag van rust zorgde goalgetter Tim Matavz ervoor dat Groningen met een 3-0 voorsprong de rust in ging.

In tegenstelling tot de eerste helft had Willem II na rust niks in te brengen. Zelfs na de rode kaart van Granqvist was de thuisclub nog in staat om de wedstrijd te domineren. De consequentie van de rode kaart van de Zweed was een penalty voor Willem II die werd verzilverd door Lasnik (3-1).

Lang bleef Willem II echter niet in de overtalsituatie. Arjan Swinkels kreeg de rode kaart te zien na een dubieuze beslissing van arbiter Kevin Blom. Swinkels speelde de bal via zijn dijbeen over de achterlijn maar volgens Blom beroerde Swinkels de bal met de hand. De daaropvolgende penalty werd benut door Matavz: 4-1.

Nadat ook Gerrit Pressel zijn tweede gele kaart binnen tien minuten ontving liepen de Groningers over de hekkensluiter heen. Matavz liet met een droge knal in de hoek zijn derde doelpunt van de middag aantekenen. De Sloveense spits staat nu op vijftien treffers in dit Eredivisieseizoen, waarmee hij zijn aantal treffers uit de vorige jaargang verbeterde.

Thomas Enevoldsen zette de 6-1 op zijn naam na een uitgespeelde kans met Matavz en Danny Holla aan de basis. Dusan Tadic, die liefst drie assists gaf, zorgde voor de monsterscore van 7-1. De Serviër kon de bal in volledig vrije positie binnenknikken.

Door de nederlaag van de Tilburgers blijven de acute degradatiezorgen voor de formatie van Gert Heerkes aanhouden. De winst van VVV Venlo op NAC Breda zet Willem II momenteel op zes punten achterstand. Groningen verstevigt door de overwinning de vierde positie. De club staat op vijf punten los van nummer vijf ADO Den Haag. Foto: VI Images