Monaco opent zonder Kongolo seizoen met doelpuntrijke winst

In een heerlijke seizoenopener is kampioen AS Monaco vrijdagavond de Ligue 1 goed begonnen. Tegen Toulouse volgde een doelpuntenspektakel, dat de Monegasken winnend afsloten: 3-2. Voormalig Feyenoorder Terence Kongolo was niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Over de afwezigheid van Kongolo werd geen tekst en uitleg gegeven, waardoor Franse media speculeerden dat de Nederlander gepasseerd werd in Frankrijk. Als linksback koos trainer Leonardo Jardim voor de Braziliaan Jorge, die afgelopen winter overkwam van Flamengo en zijn derde duel in de Franse competitie speelde. Voorin speelde uiteraard het koningskoppel Radamel Falcao en Kylian Mbappé.

De start van Monaco was bijzonder slecht te noemen. Binnen de tien minuten kwam de regerend landskampioen op achterstand. Een cornervariant van Toulouse lukte, waardoor Zinédine Machach geheel vrijstaand in kon schieten. Zoals over de hele wedstrijd te zien was, bleek Monaco over stalen zenuwen te beschikken. De ploeg raakte niet in paniek van de vroege achterstand en ging rustig op zoek naar de gelijkmaker. In de 28ste minuut werd deze gevonden. Jemerson kopte bij de eerste paal een corner van João Moutinho binnen.

Met goede moed zocht Monaco naar de eerste voorsprong van de wedstrijd, maar Toulouse sloeg keihard toe vlak na rust. Jimmy Durmaz zette Andy Delort met een splijtende pass vrij op de rand van de zestien en met een droge schuiver werd het 1-2. Opnieuw moest Monaco in de achtervolging, maar ook na een tweede klap slaagde de ploeg erin om de wedstrijd te kantelen. Nog binnen het uur kopte Falcao een voorzet van Jorge tegen de touwen voor zijn eerste treffer in het seizoen. Tien minuten later bezorgde Kamil Glik Monaco met wederom een kopdoelpunt de eerste voorsprong van de avond. Deze 3-2 gaf de kampioen niet meer weg.

Zodoende heeft Monaco de eerste moeilijke horde van het seizoen genomen. Vorige week ging de ploeg in de strijd om de Franse Super Cup nog onderuit tegen Paris Saint-Germain, maar het herstelvermogen van Monaco valt te prijzen. Over ruim een week spelen de Monegasken hun tweede duel in de Ligue 1, uit tegen Dijon.