Moens-AZ: kroniek van een ordinaire soap

Drie uur lang duurde maandagavond de arbitragezaak tussen AZ en doelman Oscar Moens. De club eist een bedrag van 1,4 miljoen euro aan loonbelasting van Moens; Moens cum suis bestrijden dit. Het was de zoveelste episode in de ordinaire soap tussen club en speler, die de gemoederen nu al ruim vier jaar bezighoudt. Een kroniek.

Moens-AZ: kroniek van een ordinaire soap

Mei 1996 Oscar Moens degradeert met Go Ahead Eagles, maar weet zich in de belangstelling van Feyenoord, PSV en AZ. De 23-jarige keeper tekent in Alkmaar een vierjarig contract, omdat de aanbieding van AZ veruit het beste is.

November 1996 AZ bindt z'n spelers met langjarige contracten. Moens krijgt een aanbieding van maar liefst twaalf jaar, maar tekent uiteindelijk (in mei 1997) voor tien seizoenen. Moens krijgt twee contracten: een arbeidscontract met AZ en een imagecontract met het DSB van Dirk Scheringa. Voor anderhalf miljoen gulden per jaar mag de bank de imagerechten van Moens exploiteren. Door zijn nieuwe contract moet de doelman nu vijftien miljoen (gulden) kosten. Oktober 1998 Oscar Moens maakt zijn debuut in het Nederlands elftal. In het Gelredome tegen Ghana (0-0) verdedigt hij een helft lang het doel van Oranje.

December 1999 Moens krijgt genoeg van de 'pesterijen' (sic Moens) van AZ c.q. Dirk Scheringa. Want: de goalie heeft te horen gekregen dat de preses af wil van het imagecontract. Moens zegt niet te weten waarom AZ van het contract afwil. 'Daar kan ik alleen maar naar gissen.' Waarschijnlijk, denkt Moens, heeft het te maken met de op handen zijnde beursgang van DSB. Of met het feit dat de bank wat te weinig belasting heeft afgedragen.

Voorjaar 2000 AZ haalt de beloftevolle Henk Timmer van FC Zwolle, een keeper die niet voor het tweede plan naar de Alkmaarder Hout zal komen. Het einde van Moens bij AZ lijkt derhalve nabij.

Mei 2000 Moens verblijdt DSB/Dirk Scheringa met een miljoenenclaim, omdat het bedrijf de verplichtingen aangaande het imagecontract niet nakomt, en spant een kort geding aan. Dat geding wordt 'gewonnen' door DSB. Want, oordeelt de rechter: er is geen spoedeisend belang.

Juli 2000 'Toch nog welkom', zegt Dirk Scheringa voor de eerste training van het nieuwe seizoen tegen Oscar Moens, en wil hem de hand schudden. 'Wat denk jezelf, pik?', reageert de doelman, die daarop niet op de elftalfoto mag en een disciplinaire schorsing krijgt. Zijn vraagprijs gaat niet veel later met tweederde omlaag; Moens hoeft nu 'nog maar' vijf miljoen gulden te kosten. Geen club hapt echter toe en in augustus meldt Moens zich ziek. Najaar 2000 Oscar Moens lucht zijn hart bij Barend & Van Dorp. Zegt daarin spijt te hebben drie jaar geleden te hebben getekend bij AZ. En dat hij vervolgens voor Glasgow Rangers of Liverpool had moeten kiezen. En: 'Ik koester geen illusies. Als het op de lange adem aankomt, dan wint Scheringa. Hij heeft het geld, hij heeft de macht.'

Januari 2001 Na een half jaar stilstand, wordt Moens verhuurd aan RBC. Met die club uit Roosendaal maakt hij na Go Ahead Eagles en AZ zijn derde degradatie mee.

Juli 2001 Er gloort weer hoop aan de horizon van Oscar Moens. De keeper wordt teruggehaald naar de Hout en Henk Timmer wordt op huurbasis afgestaan een Feyenoord. Hij komt zelfs een seizoen lang (29 duels) aan spelen toe.

Juni 2002 Moens wint de arbitragezaak van DSB. Het Nederlands Arbitrage Instituut bepaalt dat het bedrijf van Scheringa al z'n verplichtingen jegens de doelman moet nakomen. De keeper blijft gewoon bij AZ en zal de eerste helft van het seizoen naar behoren keepen.

Februari 2003 DSB laat beslag leggen op het huis en de bankrekening van Moens. Het bedrijft beweert dat de doelman loonbelasting moet betalen over de inkomsten uit zijn imagecontract; Moens vindt van niet. De (geblesseerde) keeper zal in de rest van het seizoen niet meer voor AZ in actie komen.

Juli 2003 Oscar Moens wordt door trainer Co Adriaanse uit de selectie gezet, 'omdat dat beter is voor alle partijen'. Als de coach hoort dat Manchester United een Amerikaan heeft aangetrokken als tweede doelman, reageert hij in het Noordhollands Dagblad: 'Waarom niet Moens? Die is misschien nog wel beter dan hun eerste keeper Barthez.'

De arbitragecommissie van de KNVB doet binnen zes weken uitspraak.

Bekijk hier al onze video's
  • Meer over

  • AZ