Moeizame start favoriet Frankrijk, Oostenrijk wint Alpenderby

In navolging van titelhouder Duitsland is ook de andere titelfavoriet Frankrijk moeizaam begonnen aan het EK voor vrouwen. In het Koning Willem II Stadion in Tilburg brak de nummer drie van de wereld pas laat de ban tegen IJsland.

Frankrijk wordt samen met achtvoudig Europees kampioen Duitsland de beste kansen op de titel toegedicht. De ploeg van Les Bleues bestaat voor een groot deel uit speelsters van Paris Saint-Germain en Olympique Lyon, de twee finalisten van de Champions League. IJsland toonde zich bij de start van het EK echter een taaie tegenstander.

Frankrijk had een duidelijk veldoverwicht en creëerde de beste kansen, maar telkens stond de IJslandse keeper Gudbjörg Gunnarsdottir een doelpunt in de weg. En toen aanvoerder Wendie Renard in de 75ste minuut de 1-0 op haar hoofd had, kopte ze de bal tegen de lat. De bevrijding kwam vier minuten voor tijd. Eugénie Le Sommer (foto) benutte een penalty.

Alpenderby

Eerder op de avond had Oostenrijk de Alpenderby tegen Zwitserland in haar voordeel beslist. Nina Burger liet de EK-debutant al in de vijftiende minuut juichen: 1-0 Oostenrijk bleef de betere ploeg, maar kwam niet meer tot scoren. Dat ging wel ten koste van een rode kaart voor verdediger Rahel Kiwic, die na een uur de doorgebroken Burger neerhaalde.

Zodoende gaan Frankrijk en Oostenrijk na de eerste speeldag in Groep C aan de leiding. Zaterdag treffen beide landen elkaar om 20.45 uur in Stadion Galgenwaard. Eerder op de dag vechten IJsland en Zwitserland voor wat wel eens hun laatste kans zou kunnen zijn om nog een ticket voor de kwartfinale te bemachtigen.