Moeizaam gelijkspel Nederlands elftal

Het Nederlands elftal heeft in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in eigen huis een gelijkspel behaald tegen Ierland. Pas in de tweede helft, na een 2-0 achterstand, gooide Oranje alle schroom van zich af. Door goals van Talan en Van Bronckhorst behaalde Oranje nog een gelijkspel.

De eerste helft was duidelijk voor de Ieren. Vooral op het middenveld was Ierland heer en meester. Robbie Keane, het talent van de Ieren, kopte Ierland in de 21ste minuut op voorsprong. Vier Nederlanders lieten zich simpel uitspelen op rechts. De bal
kwam bij Jason McAteer die direct
voorzette en Keane kon, nauwelijks
gehinderd door Reiziger, de bal van dichtbij achter Edwin van der Sar koppen. Niall Quinn had Nederland
voordien al gewaarschuwd door uit een moeilijke hoek op de paal te koppen.

Een kopbal van Frank de Boer, uit een corner van Ronald de Boer, was de eerste kans die Nederland in de eerste helft kreeg. Pas in de 42ste minuut kreeg Nederland een goede kans via een uitgespeelde aanval. Het schot van Paul Bosvelt werd gestopt door Alan Kelly, de Ierse doelman. Ook Bouma kreeg een kleine mogelijkheid maar overtuigend speelde het Nederlands elftal niet.

In de rust verving Van Gaal Reiziger voor Clarence Seedorf. Paul Bosvelt werd daardoor rechtsback en Seedorf moest het middenveld nieuwe impulsen geven. Nederland hervatte zich in de stromende regen enigzins maar het waren de Ieren die tegen de verwachting weer toesloegen in de 65ste minuut. Drie Nederlandse verdedigers probeerden Niall Quinn de bal te ontfutselen waardoor Jason McAteer de losse bal kon oppikken en met zijn linkerbeen Van der Sar van twintig meter knap passeerde.

Met Arnold Bruggink voor Witschge en Jeffrey Talan voor Konterman probeerde Oranje nog meer druk te zetten op de Ierse verdediging. Niet zonder succes. Het was Talan die twintig minuten voor tijd een bekeken voorzet van Ronald de Boer bij de tweede paal binnenkopte en Nederland weer terug in de wedstrijd bracht.

Op wilskracht kwam Nederland uiteindelijk langszij. Giovanni van Bronckhorst waagde het vanaf links eens zelf en zijn schot ging, licht getoucheerd door een Iers been, over keeper Kelly in verre hoek. Met nog zes minuten te gaan zette Oranje nog eens aan voor de overwinning. Patrick Kluivert kreeg een aantal kleine kansjes maar ook de Ieren braken gevaarlijk uit. Scoren deden beide ploegen niet meer.