'Mister Europa League' krijgt revanche, maar Arsenal leeft nog

Villarreal heeft donderdag de eerste slag geslagen in de halve finale van de Europa League. Na een effectieve eerste helft deed Arsenal wel iets terug, maar de Spanjaarden gaan met een klein voordeel richting de return in Londen.

Villarreal
Villarreal
2 - 1
Arsenal
Arsenal

Unai Emery zal zich hebben verheugd op het weerzien met zijn oude club. De Spanjaard stond tussen juli 2018 en november 2019 aan het roer bij Arsenal, waar hij werd ontslagen en opgevolgd door de huidige trainer: Mikel Arteta. In aanloop naar de halve finale verloor Villarreal, de nummer zeven van La Liga, geen enkele wedstrijd in de Europa League. Er werd slechts één wedstrijd niet gewonnen, de groepswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv (1-1). Emery wordt ook wel mister Europa League genoemd, aangezien hij de competitie in 2014, 2015 én 2016 won met Sevilla.

De start van Villarreal zal een glimlach op het gezicht van Emery hebben getoverd, want al na vijf minuten was het raak voor de Spanjaarden. Manuel Trigueros legde de defensie van Arsenal in de luren en schoot raak in de verre hoek. De thuisploeg toonde zich uiterst effectief. De tweede grote kans, na een klein half uur, was ook meteen weer raak. Gerard Moreno kopte een corner van Dani Parejo door, waarna Raúl Albiol bij de tweede paal voor de 2-0 zorgde.

Arsenal hoopte nog voor rust de spanning terug te brengen nadat Juan Foyth Nicolás Pépé ten val bracht. Scheidsrechter Artur Soares Dias wees naar de stip, maar werd teruggefloten door de VAR. Die constateerde een handsbal van Pépé in een eerder stadium, waardoor de penalty niet doorging. Na rust kreeg Arsenal nog een domper te verwerken. Dani Ceballos kreeg vlak voor rust geel en pakte na 57 minuten de tweede prent. Soares Dias kon niet anders dan de rode kaart tonen.

Met nog een kleine twintig minuten te gaan ging er dan eindelijk iets goed bij het tiental van Arsenal. Bukayo Saka ging gewillig naar de grond en verdiende zo een strafschop, die door Pépé werd benut. Zo hadden de Londenaren de belangrijke uitgoal te pakken met een man minder op het veld. Even later moest ook Villarreal met tien man verder na een domme overtreding van Étienne Capoue op Pépé. De middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart en moest zelfs per brancard van het veld omdat hij zichzelf had geblesseerd.

De voorsprong van Villarreal bleef wel staan, mede doordat invaller Pierre-Emerick Aubameyang een kans op 2-2 liet liggen in de extra tijd. De Spanjaarden leiden na één duel, maar hebben met 2-1 alles behalve een zekere uitgangspositie.