Misplaatste kritiek VVV-Venlo op tuchtcommissie

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over de kritiek van VVV-Venlo op de tuchtcommissie.

Misplaatste kritiek VVV-Venlo op tuchtcommissie

Heel wat kritiek is er in de loop der jaren al geuit op de tuchtcommissie. Gertjan Verbeek waande zich in Libië, om maar eens wat te noemen. Maar te denken valt ook aan Dick Advocaat, die de tuchtrechtspraak in Zeist 'willekeur' noemde, aan Marcel Brands die het 'verbijsterend' vond, aan voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende, die het omschreef als 'een grote poppenkast', aan Peter Bosz, die zei dat er werd 'gelogen', of aan de voorzitter van De Graafschap, die het had over ‘maffia’ bij de 'shit-KNVB'.

Ja, de emoties laaien regelmatig hoog op, als het gaat over de tuchtcommissie van de voetbalbond. Een stel keurige kantoorklerken die overdag in dure panden achter mahoniehouten bureaus zitten en in de avonduren voor de lol naar Zeist komen om hun integriteit te laten ondergraven door hot shots uit de Eredivisie. Verbeek had het enkele jaren geleden zelfs over 'één grote samenzwering' waarbij clubs, coaches en spelers werden gedupeerd door een 'ons-kent-ons-cultuur'.

Afgelopen zondag voegde trainer Maurice Steijn van VVV-Venlo zich in het rijtje. Hij meldde dat de club de tuchtcommissie van de KNVB voorlopig boycot, omdat er sprake zou zijn van 'willekeur bij de strafmaat' en dat 'ze toch doen wat ze zelf willen'. Een Calimero-achtige aantijging van Steijn, die overigens niet klaagde over tuchtzaken toen Peter van Ooijen eerder dit jaar aan Frenkie de Jong een schandalige doodschop uitdeelde die onbestraft bleef.

Uit de cijfers blijkt dat er in tien seizoenen meer dan zestig rode kaarten werden geseponeerd door de aanklager of overruled door de tuchtcommissie. Dat de disciplinaire afdeling van de KNVB gemiddeld zes spelers per seizoen vrijspreekt en daarmee in feite structureel scheidsrechters in hun hemd zet, duidt niet op een vooringenomen, maar juist op een onafhankelijke tuchtrechtspraak. Die zouden coaches moeten omarmen in plaats van continu afbranden.

Steijn wees naar Feyenoord, dat bovengemiddeld veel vrijspraken krijgt. De club uit Rotterdam heeft met Joris van Benthem een uitstekende advocaat in huis die met goede argumenten en flair succes heeft, dat klopt. Maar dat is uiteraard niet de schuld van de tuchtcommissie. Iedere club is vrij om naast een nieuwe spits te investeren in een goede advocaat, ook VVV-Venlo.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.