Minimalistisch duo Spalletti-Icardi laat Inter van Scudetto dromen

Reacties

Wordt dit het seizoen waarin Juventus van de Serie A-troon wordt gestoten? Niet alleen Napoli, maar ook Internazionale gooit tot dusver hoge ogen in de strijd om de Scudetto. Het elftal van Luciano Spalletti vaart wel bij zijn no-nonsense bewind en de dito speelstijl van pure afmaker Mauro Icardi. VI-redacteur Pim van der Hulst over de minimalistische match made in heaven en de kraker om de kop.

Minimalistisch duo Spalletti-Icardi laat Inter van Scudetto dromen

Terwijl Napoli bij vlagen tegenstanders op een hoopje speelt, blijft Inter een jaar na het ontslag van Frank de Boer als enige ploeg in de buurt van de foutloze koploper met een gat van twee punten. Verder is het verschil met de wervelende aanvalsbrigade van Maurizio Sarri levensgroot. De Milanese formatie sprokkelde in acht duels zeventien punten bij elkaar met veelal nipte overwinningen en berekenend voetbal. Inter waakt desondanks voor 'de dunne lijn tussen vertrouwen en arrogantie'.

Die woorden zijn afkomstig van Luciano Spalletti, wiens invloed zich doet gelden. De Italiaan is een man met een missie, die Milaan verkoos boven een langer verblijf bij AS Roma. Hij ziet potentie in het project van de Nerazzurri. Van meet af aan legde hij de nadruk op organisatie, een van de sleutelwoorden van zijn gedachtegoed. De kennismaking van Spalletti met zijn selectie op het trainingskamp in het Tiroolse Reischach stond louter in het teken van automatismen erin slijpen, met daarbij de nadruk op de defensieve bezetting en de onderlinge afstemming van ruimtes in het veld.

Terwijl de 58-jarige trainer de funderingen legde voor het stabiele elftal, begon hij ook met het opkrikken van het verbrijzelde vertrouwen van pionnen die hij als waardevol aanmerkte voor het elftal. Dat zijn weliswaar ondersteunende spelers, maar voor hen zag Spalletti gelijk rollen als puzzelstukjes in zijn mozaïek weggelegd. Zo is centrale verdediger Miranda door de persoonlijke en directe benadering eindelijk de sterkhouder die Inter in hem zag toen ze de Braziliaan overnamen van Atlético Madrid.

Mauro Icardi was de eerste speler sinds Diego Milito (2012) die een hattrick maakte in de derby.
Mauro Icardi was de eerste speler sinds Diego Milito (2012) die een hattrick maakte in de derby.

De personificatie van Spalletti's klinische en klare aanpak in het veld is Mauro Icardi, de spits die niet veel meer doet dan scoren. De Argentijn was in de derby tegen AC Milan vrijwel onzichtbaar, de momenten dat de bal voor zijn voeten viel uitgezonderd. Alvorens de aanvoerder in de slotfase zijn ploeg ijzig kalm naar de zege schoot vanaf de stip, liet de aanvoerder Gianluigi Donnarumma al twee keer kansloos door de bal beide keren in één voetbeweging richting lange hoek te verlengen.

De laatste Argentijn die aan de lopende band scoorde voor Inter was Diego Milito, die de club in 2010 de Champions League bezorgde. Zeven jaar later kan zijn oude werkgever onder aanvoering van Icardi weer aan prijzen gaan denken, zei Milito tegen La Gazzetta dello Sport. 'Ik hoop dat Icardi historie kan schrijven voor Inter. De omstandigheden zijn er om weer te gaan dromen.'

Napoli, we zullen jullie verslaan

Achter de koelbloedige aanvaller en creatievelingen João Mario en Ivan Perisic staan de dienstbare spelers van wie Spalletti zo houdt. Onder hen de ervaren spelmaker Borja Valero, die weet wat er in het Stadio San Paolo gevraagd wordt. 'Wat er doorslaggevend zal zijn zaterdag? 95 minuten lang spelen met opperste concentratie', aldus Valero tegen Corriere dello Sport. 'Want als je Napoli ook maar het kleinste beetje ruimte geeft, zullen ze je pijn doen.'

Inter kwam dit seizoen al vaak goed weg. De opponenten van de Milanezen raakten al acht keer de paal, waarmee ze de gelukkigste ploeg in Europa zijn. Spalletti maakt zich niet druk. 'Geluk is het dividend van zweet, uitputting en professionaliteit. Hoe meer toewijding, hoe meer geluk', tekende La Gazzetta op.

Enig fortuin zal zijn elftal zaterdag zeker nodig hebben tegen de doelpuntenmachine van Napoli. Valero is - in de geest van Spalletti - in ieder geval vol vertrouwen en bravoure. De middenvelder rekent op een beetje geluk en ongelimiteerde ijver. 'Napoli, we zullen jullie verslaan! We zijn er klaar voor om ze te overvleugelen, ook al is het nog te vroeg om te praten over de Scudetto.'

'Inter gokt op het talent van Mauro Icardi in topper tegen Napoli'
Zaterdag
18.00 uur: Sampdoria - Crotone
20.45 uur: Napoli - Internazionale
 
Zondag:
12.30 uur: Chievo - Hellas Verona
15:00 uur: Torino - AS Roma
15:00 uur: SPAL - Sassuolo
15:00 uur: AC Milan - Genoa
15:00 uur: Benevento - Fiorentina
15:00 uur: Atalanta Bergamo - Bologna
18:00 uur: Udinese - Juventus
20.45 uur: Lazio - Cagliari
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.