Milan toekomstproof door mislukte veteranenoogst

Reacties

Reon Boeringa blikt vooruit op de zevende speelronde van de Serie A. Over AC Milan, dat dankzij als vloek vermomde zegening eindelijk toekomstproof werd.

Milan toekomstproof door mislukte veteranenoogst

Milan was niet een ezel die zich twee keer aan dezelfde steen stootte, maar een muildier dat zijn kop vol overgave een keer of vijf tegen dezelfde kei ramde. Sinds de landstitel van 2011 ging het van kwaad tot erger. Eerst viste AC Milan de spelers op uit de afvoerputjes van topclubs, later struinden de Rossoneri met een lege portemonnee de huurlingenmarkt af, om uiteindelijk zelfs wanhopig de afvalbakken van Europese subtoppers uit te pluizen.

In het rood-zwarte deel van Milaan werd de afgelopen vijf jaar misschien wel het slechtste transferbeleid van Europa gevoerd. Het ging zo ver, dat te veel geld uitgeven aan een speler van ver over de dertig in vaktermen Een Milan begon te heten. Door het klikobeleid dreigde de zevenvoudig Europa Cup 1/Champions League-winnaar zowel in Italië als Europa zijn status van grootmacht definitief kwijt te raken.

Een als vloek vermomde zegening lijkt echter redding te brengen, want de club is inmiddels al een half jaar lamgelegd door een overnamesoap. Daardoor was scheidend eigenaar Silvio Berlusconi afgelopen transferperiode aan handen gebonden, terwijl zijn handen ongetwijfeld jeukten om opnieuw cheques uit te schrijven voor een handvol veteranen. Eind augustus grabbelde hij met Mati Fernández en José Sosa nog wel twee dertigers uit de budgetbak, maar meer dan dat stond de situatie hem niet toe. En zo is Milan - cold turkey - ineens weer een voetbalclub geworden.

Dit seizoen lijkt het jaar van de doorbraak van Manuel Locatelli te worden. De achttienjarige aanvallende middenvelder kwam deze jaargang al drie keer in actie. Op de achtergrond Riccardo Montolivo.
Dit seizoen lijkt het jaar van de doorbraak van Manuel Locatelli te worden. De achttienjarige aanvallende middenvelder kwam deze jaargang al drie keer in actie. Op de achtergrond Riccardo Montolivo.

Een met een Italiaanse identiteit bovendien. Want door het mislukken van de jaarlijkse veteranenoogst, krijgen spelers uit eigen jeugd en van eigen bodem de kans. Met Gianluigi Donnarrumma (17), Davide Calabria (19), Alessio Romagnoli (21) en Manuel Locatelli (18) staan vier van de grootste Italiaanse talenten in de basisploeg van Milan. Ook met Mattia De Sciglio (23), Giacomo Bonaventura (27), Andrea Bertolacci en Gianluca Lapadula (26) kan de club nog jaren vooruit. Zelfs spelverdeler Ricardo Montolivo (31), ooit betiteld als de nieuwe Andrea Pirlo maar de laatste jaren vooral regisseur van zijn eigen ondergang, lijkt zijn oude zelf te hervinden.

Milan leeft niet meer in het verleden. Niet door een gerichte beleidskeuze, maar door een onvoorziene overnamesoap. De hardleersheid van Berlusconi kennende is het de enige manier waarop de omwenteling tot stand had kunnen komen. Het ezelen voorbij is Milan - eindelijk - klaar voor de toekomst.

Programma
Pescara 01-10
18:00
Chievo
Udinese 01-10
20:45
Lazio
Empoli 02-10
12:30
Juventus
Atalanta Bergamo 02-10
15:00
Napoli
Bologna 02-10
15:00
Genoa
Cagliari 02-10
15:00
Crotone
Sampdoria 02-10
15:00
Palermo
AC Milan 02-10
18:00
Sassuolo
Torino 02-10
18:00
Fiorentina
AS Roma 02-10
20:45
Internazionale
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.