Middenmoters NEC en Groningen houden punt over aan duel

Het bezoek van FC Groningen aan NEC heeft een gelijkspel opgeleverd. Christian Santos en Albert Rusnák waren verantwoordelijk voor de 1-1 eindstand.

Groningen stevende bijna een helft af op de eerste uitzege van het seizoen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het eerste punt op vreemde bodem. Hans Hateboer was schuldig aan de penalty waaruit de thuisploeg direct na rust op gelijke hoogte kwam. Scheidsrechter Ed Janssen wees resoluut naar de stip nadat de back de bal via de schoen van Marcel Ritzmaier onfortuinlijk tegen de hand kreeg. Santos liet doelman Sergio Padt vanaf elf meter kansloos met een schot in de bovenhoek.

De gelijkmaker bleek het startsein voor een attractieve fase. Dat terwijl de toeschouwers in het Goffert Stadion in de eerste helft allerminst waren verwend. Een van de spaarzame hoogtepunten kwam op naam van Albert Rusnák (foto midden), die in de negende minuut een einde maakte aan de doelpuntendroogte van de Groningers op vreemde bodem. Met een afstandschot was hij verantwoordelijk voor het eerste uitdoelpunt van De Trots van het Noorden in de vaderlandse competitie. Doelman Benjamin Kirsten bleek niet opgewassen tegen de niet al te krachtige inzet.

Albert Rusnák was de gevierde man na het eerste uitdoelpunt van FC Groningen in de Eredivisie.

Het was Santos die de Nijmegenaren na een uur bijna de voorsprong bezorgde. De clubtopscorer zag zijn kopbal in de drukte voor het Groningen-doel stranden, waardoor de Venezolaan op zes treffers in de Eredivisie bleef staan. Een schot van Danny Hoesen belandde even later aan de andere kant op de lat. Laatstgenoemde moest het overigens al een tijdje zonder aanvalspartner Mimoun Mahi doen. Trainer Erwin van de Looi zag zijn aanvaller nog voor rust met een hamstringblessure uitvallen.

De voor Hoesen ingevallen Jarchinio Antonia leek de maker te worden van het tweede Groningse doelpunt van de middag. De verse kracht verlengde een voorzet met het hoofd, maar ook hij raakte de lat boven doelman Kirsten met zijn inzet. Zo bleef het mede dankzij het aluminium bij 1-1 bij het duel tussen de ploegen die elkaar ook op de ranglijst weinig ontlopen. Beide clubs zijn het bezit van veertien punten na tien speelronden. Vanwege een beter doelsaldo neemt NEC de zevende plek in, terwijl Groningen het met plaats acht moet doen.