Miazga bevrijdt Vitesse tegen tien man ADO van thuiscomplex

Vitesse heeft het eigen publiek na ruim drie maanden met hangen en wurgen weer getrakteerd op een overwinning. Matt Miazga was op de valreep de bevrijder tegen ADO Den Haag (2-0).

In Gelredome verkoos ADO-trainer Fons Groenendijk Tom Beugelsdijk, terug van een schorsing, boven Thomas Meissner en hield nog vast aan Erik Falkenburg als spits. De gekozen afwachtende tactiek werkte in de zin dat Vitesse in de eerste helft nauwelijks iets kon uitrichten, al was er genoeg af te dingen op het Arnhemse optreden. ADO kon voor rust in aanvallend opzicht evenmin voor hoogtepunten zorgen.

In de tweede helft ging het aanvankelijk van kwaad tot erger bij Vitesse, dat wel wilde maar het simpelweg niet leek te kunnen. Kort na rust was zelfs een buitenkans niet besteed aan de thuisploeg. Na een fout van Danny Bakker op Navarone Foor kende scheidsrechter Ed Janssen Vitesse een strafschop toe. Tekenend voor het Arnhemse spel liet Tim Matavz deze buitenkans liggen. ADO-doelman Robert Zwinkels redde.

De misser paste bij de beroerde thuisreeks van Vitesse. Het thuispubliek is sinds de voortvarende start van het seizoen allerminst verwend door successen. Na de 4-1 zege op NAC Breda leverden geen van de zeven thuisduels een overwinning op.

De formatie van Henk Fraser kon niet ontzegd worden dat het in ieder geval probeerde een einde te maken aan de beroerde thuisreeks, waar ADO zich vooral ophield op eigen helft. Halverwege de tweede helft waren de eerste signalen van een goede afloop voor Vitesse zichtbaar.

Mason Mount raakte uit een vrije trap de paal, die kort daarop ook door invaller Luc Castaignos werd geraakt. In de 71-ste minuut kreeg Vitesse een steun in de rug nadat ADO-rechtsback Tyronne Ebuehi in een tijdsbestek van twee minuten zijn tweede kaart incasseerde.

De uitsluiting was voor Vitesse des meer reden om de jacht op een treffer te intensiveren, zoals het voor ADO aanleiding was nog meer de muur op te trekken. In tegenstelling tot de voorgaande zeven thuisduels was er voor het thuispubliek wel een mooie afloop te vieren. Miazga tekende in de 87ste minuut met een kopbal na een corner van Mount voor de bevrijding. Diep in blessuretijd maakte Bryan Linssen aan alle onzekerheid een einde (2-0).

Door het resultaat in Gelredome ging Vitesse op basis van een beter doelsaldo voorbij aan Feyenoord naar de zesde plaats. ADO Den Haag staat als nummer tien bovenaan het rechterrijtje.