Mexico wint dankzij Uruguayaanse schlemiel

Mexico veroverde voor de derde keer in de historie de derde plaats van het toernooi om de Copa América. Uruguay begon beter, maar na een rode kaart van schlemiel Diego Lugano sloegen de Mexicanen toe: 3-1.

Opnieuw was Lugano de schlemiel. Dinsdag was hij een van de twee zondaars tijdens de strafschoppenserie tegen Brazilië. De verdediger van Fenerbahçe miste de beslissende penalty, waardoor de Brazilianen er met de finaleplaats vandoor gingen.

Zaterdag ging hij in de 36ste minuut in de fout, toen hij bij een vrija trap van Jaime Lozano twee keer poogde Gerardo Torrado met zijn elleboog te raken. Scheidsrechter Mauricio Reinoso stuurde de aanvoerder met rood van het veld en gaf Mexico een strafschop, die Cuauhtémoc Blanco onberispelijk benutte.

Aanvoerder Blanco zette daarmee beide landen naast elkaar. Uruguay was tot die tijd de betere ploeg geweest in het pittige duel met de 1-0 van Sebastian Abreu als beloning. De lange spits kopte na 21 minuten bij de tweede paal raak.

In de tweede helft was Mexico de baas op het veld en was het wachten op de Mexicaanse voorsprong. Die kwam er uiteindelijk in de 68ste minuut. Omar Bravo haalde vanaf twintig meter uit en klopte doelman Fabian Carini met een fraai schot.

Tien minuten later zorgde Andrés Guardado (foto) voor hét hoogtepunt van de partij, door eveneens vanaf twintig meter Carini te kloppen met een knal. Maar bij de toekomstig middenvelder van Deportivo La Coruña verdween de bal via Carini en de onderkant van de lat in het doel verdween.