Mexico verslaat povere Kroaten

Mexico had maandagmorgen aan één opleving voldoende om een pover Kroatië op de knieën te krijgen: 1-0. De inleiding tot de treffer was fraai, maar één van de zeldzame hoogetepunten in een uiterst matig duel.

Technische hoogstandjes laat staan doelrijpe kansen waren er nauwelijks te genieten in het zonovergoten Niigata. Met de kopbal in de vijfde minuut van verdediger Robert Kovacs (redding Oscar Pérez), moesten de toeschouwers zich lange tijd tevreden stellen.

Kroatië had over het algemeen het meeste balbezit, maar daar was dan ook alles mee gezegd. De oude ploeg van bondscoach Mirko Jozic kon tegen de fletse Mexicanen geen vuist maken. De Midden-Amerikanen kregen rond een half uur spelen twee kleine mogelijkheidjes. Cuauhtemoc Blanco kopte in de handen van Stipe Pletikosa, terwijl Jared Borgetti naast schoot.

Het povere duel werd pas na een uur voetballen opengebroken. De aanval waarmee dat gebeurde was fraai: Jared Borgetti zette Cuauhtemoc Blanco alleen voor doelman Pletiskosa, waarna Boris Zivkovic aan de noodrem moest trekken. De verdediger van Bayer Leverkusen kreeg de rode kaart (de eerste van het toernooi) en Mexico mocht een strafschop nemen. Blanco voltrok zelf het vonnis: 1-0.

Door twee van z'n veteranen (Danijel Saric en Mario Stanic voor Davor Suker en Alen Boksic) te vervangen, probeerde Jozic het tij nog te keren, maar een succesje zat er voor de Kroaten zelden in. De 33-jarige Robert Prosinecki was in de rust overigens al in de kleedkamer achtergebleven.

Toch was de laatste en beste kans voor de wedstrijd nog voor de Kroaten. Verdediger Josip Simunic stond in de negentigste minuut na een verry ingooi ineens oog-in-oog met Oscar Pérez, maar via de doelman schoot hij in het zijnet.