Mexico ondanks afstraffing samen met Zweden door

Zowel Zweden als Mexico heeft zich woensdagmiddag gekwalificeerd voor de volgende ronde van het WK. De Mexicanen gingen in een onderling duel met 0-3 ten onder, maar omdat de Duitsers verrassend verloren van Zuid-Korea, gaan beide ploegen door naar de achtste finales.

Scheidsrechter Néstor Pitana uit Argentinië trok al na vijftien seconden een gele kaart voor Jesus Gallardo, nadat de Mexicaan onbehouwen de toon wilde zetten. Een record in de geschiedenis van het WK.

Het Zweedse aanvalsduo Marcus Berg en Ola Toivonen gooide in Yekaterinburg veel energie in de strijd en kwam tot een aantal mogelijkheden, maar erg accuraat was het voor rust niet. En als de ploeg de bal tussen de palen mikte, stond daar elke keer de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa die zijn ploeg op de eerste positie in de groep hield.

Het spel golfde op en neer. Na een kopbal van Andreas Granqvist uit een corner probeerde Berg het met een omhaal. Zijn spectaculaire poging ging net naast het doel.

Mexico gokte op de grillen van Hirving Lozano en Carlos Vela, waarbij de laatste gevaarlijk was maar zijn schoten over en naast het Zweedse doel zag eindigen. Na een half uur sidderde het stadion bij een VAR-situatie. De Zweden zetten aan en drukten de Mexicanen verder terug. Bij een poging om uit te verdedigen nam Javier Hernández de bal zichtbaar met de arm mee in zijn eigen strafschopgebied. El Chicharito leek goed weg te komen, de scheidsrechter sloeg er niet op aan. Op verzoek van de VAR ging de scheidsrechter toch poolshoogte nemen bij de tv-beelden. Tegen alle verwachtingen in besloot Pitana geen strafschop toe te kennen, tot woede van alles dat geel en blauw is.

De Zweedse bondscoach Janne Andersson laat blijken niet gelukkig te zijn met de arbitrage.

De Zweden hadden eerder dit toernooi nog profijt van de aanwezigheid van de VAR. Een overtreding van de Zuid-Koreanen op Viktor Claesson werd in dat duel niet beoordeeld als voldoende voor een penalty. Na interruptie van de videoscheids besloot scheidsrechter Antonio alsnog om een strafschop toe te kennen, die werd benut door Granqvist.

Mexico en Zweden speelden voor rust met veel vuur, wetende dat nog alles mogelijk was in Groep F. Maar de scherpte ontbrak bij de eindpass en de pogingen op doel. Na de rust nam het Zweedse overwicht toe en kwamen de Zweden verdiend op voorsprong. Linksback Ludwig Augustinsson kreeg de bal met enig fortuin voor de voeten en schoot beheerst raak: 0-1. Na een uur kreeg de ploeg alsnog de strafschop die ze in de eerste helft was ontnomen. Hector Moreno maakte een sliding op Berg, die handig zijn been tussen de inkomende verdediger en de bal plaatste. Andreas Granqvist nam plaats achter de bal en de aanvoerder schoot opnieuw feilloos raak: 0-2.

Het vertrouwen bij Mexico was volledig verdwenen, zeker nadat het door een eigen doelpunt van Edson Álvarez ook nog 0-3 werd. De eigen goal, dat via zijn hand erg ongelukkig het doel in hobbelde, was alweer de zevende op dit WK.

Maar omdat wereldkampioen Duitsland ten onder ging tegen tegen Zuid-Korea, gaan zowel Mexico als Zweden door naar de achtste finale.