Duitsland blameert zich en strandt al in eerste ronde WK

Reacties

Voor Duitsland is het WK al na de eerste ronde voorbij. De titelverdediger verloor woensdag tijdens een historisch spannende voetbalmiddag met 2-0 van Zuid-Korea en moet Zweden en Mexico boven zich dulden bij de eindafrekening in Groep F. Ook Zuid-Korea ligt er ondanks de sensationele overwinning uit.

Duitsland blameert zich en strandt al in eerste ronde WK

Ten opzichte van de thriller tegen Zweden (2-1 winst) keerden Sami Khedira en Mesut Özil terug in de basis van Die Mannschaft. Thomas Müller moest echter plaatsnemen op de bank, voor het eerst in zijn WK-loopbaan. Voorafgaand aan de ontknoping in Groep F ging het veel over mogelijke scenario's, maar Duitsland kon zich in elk geval vastklampen aan het feit dat het bij een zege met minimaal twee goals verschil te allen tijde door zou gaan naar de tweede ronde. Het nog puntloze Zuid-Korea moest Duitsland verslaan en tegelijkertijd hopen dat Mexico af zou rekenen met Zweden - en dan nog moest het doelsaldo uitsluitsel geven.

De late goal van Toni Kroos in het duel met Zweden werkte niet bevrijdend voor Duitsland, dat zeer stroef voor de dag kwam in Kazan. Het tempo van de wereldkampioen lag veel te laag om de defensie van Zuid-Korea aan het wankelen te brengen. Daarbij ontbrak het vernuft om openingen te creëren. Tekenend was een aanval waarin Leon Goretzka te lang wachtte met het geven van een voorzet, waardoor Marco Reus niet kon worden bereikt.

Zuid-Korea putte moed uit het matige spel van Duitsland en zocht naarmate de eerste helft vorderde steeds vaker de aanval. In de twintigste minuut opende het team van bondscoach Shin Tae-Yong zelfs bijna de score. Manuel Neuer behandelde een vrije trap van Jung Woo-young volkomen verkeerd en had het geluk dat geen enkele Zuid-Koreaan in de buurt was om een rebound te verzilveren. In een andere situatie kwam Heung-min Son wél tot een inzet, maar de spits van Tottenham Hotspur kon het schot niet voldoende richting meegeven.

De Zuid-Koreaanse keeper Hyun-Woo Cho was in vorm.
De Zuid-Koreaanse keeper Hyun-Woo Cho was in vorm.

Het Zuid-Koreaanse tussenoffensief leek Duitsland wakker te schudden. Nog voor de onderbreking brachten Timo Werner en Mats Hummels de verdediging van de Aziaten in verlegenheid en vlak na de hervatting redde de Zuid-Koreaanse doelman Hyun-Woo Cho fenomenaal op een kopbal van Goretzka.

In de vijftigste minuut was Duitsland opeens virtueel uitgeschakeld omdat Zweden de score had geopend tegen Mexico (Zweden zou dat duel met 3-0 winnen). Die wetenschap leek de titelhouder eerder te verlammen dan op scherp te zetten. Hoewel Zuid-Korea veel ruimte weggaf - de ploeg maakte op papier immers ook nog kans op de tweede ronde - bleven riante kansen voor de wereldkampioen uit.

De tweede helft had trouwens veel weg van een pingpongwedstrijd, waarbij het balletje de ene naar de andere kant opschoot. Zowel Zuid-Korea als Duitsland zette de poort meermaals wagenwijd open. Met Müller voor Goretzka en Mario Gómez voor Khedira probeerde bondscoach Joachim Löw iets te forceren. Een kwartier voor tijd kwam ook Julian Brandt er nog in, in een periode waarin de Zuid-Koreanen de ene na de andere levensgevaarlijke counter opzetten, telkens zonder resultaat.

Het lukte Duitsland ondanks al die offensieve krachten maar niet om via snelle combinaties de Zuid-Koreanen in moeilijkheden te brengen; ook een poging van afstand van Reus bood geen soelaas. De grootste kans in de slotfase was voor Hummels, die van dichtbij naast en over kopte. Kroos op zijn beurt zag een inzet worden gekeerd door Cho. Sterker nog: Zuid-Korea kwam in de blessuretijd via Young-gwon Kim zelfs op voorsprong, nadat videoarbiter Danny Makkelie aangaf dat de speler niet buitenspel stond. 

Ook de laatste minuut kon Duitsland deze keer niet redden. Zuid-Korea verdubbelde zelfs de marge via Son, die in een leeg doel binnenschoot nadat Neuer mee ging naar voren. Voor het eerst sinds 1938 ligt Die Mannschaft er na de eerste ronde uit op het WK. Zo is voor de vierde keer sinds de eeuwwisseling de titelverdediger al klaar na de groepsfase. Eerder was dit lot Frankrijk (2002), Italië (2010) en Spanje (2014) beschoren.

'Löw heeft wereldkampioenen van 2014 niet opnieuw kunnen prikkelen'
'Situatie Duitsland vergelijkbaar met Oranje in jaren tachtig'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.