Met elf of tien: RBC geen partij voor ADO

ADO Den Haag was al na dertig minuten klaar met RBC Roosendaal. De defensie van de Brabanders bleek weer eens van gatenkaas, bovendien moest Pius Ikedia al na twintig minuten van het veld. Een gretig spelend ADO maakte daar dankbaar gebruik van en won met ruime cijfers: 5-1.

RBC-coach Jan van Dijk ziet dan wel steeds meer spelers terugkeren in zijn selectie (vrijdag stond Edwin de Graaf voor het eerst sinds twee maanden in het veld), maar dat wil nog niet zeggen dat zijn ploeg beter gaat voetballen. Integendeel, de trainer zal met afgrijzen hebben toegekeken hoe kinderlijk eenvoudig ADO zijn ploeg in de eerste dertig minuten oprolde in het Zuiderpark.

Binnen tien minuten stond de thuisploeg al op voorsprong na enkele kleine kansen te hebben gemist. Sjaak Polak kreeg alle ruimte op de linkerflank en Geert den Ouden rondde zijn voorzet heel laconiek met zijn rechter af.

Weer tien minuten later leek het treffen al beslist. Vlak voordat zijn doelman Erwin Friebel een doeltrap kon nemen, schopte Pius Ikedia tegenstander Youssef El Akchaoui onderuit. Scheidsrechter Ruud Bossen trok op aanraden van zijn assistent rood, waarna Friebel zijn doeltrap nam. Via het hoofd van Jan Paul Saeijs belandde die uittrap voor de vrijstaande Den Ouden, die de uitlopende Friebel met een beheerste lob verschalkte: 2-0.

De zege voor ADO kwam voorts niet meer in gevaar. Na dertig minuten profiteerde Cedric van der Gun van eeen mislukte Roosendaalse buitenspelval. Op aangeven van Jamie Smith bleef hij koel voor Friebel. RBC kwam vlak voor rust nog wel even opzetten, toen ADO het initiatief tien minuten lang weggaf. Het leverde een treffer van Jesper Hakansson en een gevaarlijk schot van Hans Smolders op.

Maar in de tweede helft maakte ADO niet weer diezelfde fout en bleef vooruit voetballen. Zelf scoorden de Hagenaars nog wel twee keer. Aan de eerste goal van Sjaak Polak hing nog een sterke buitenspellucht, maar dat was niet het geval bij de treffer van invaller Rik Platvoet op aangeven van Tommie van der Leegte .