Met de boot naar het stadion: het sprookje van Serie A-nieuwkomer Venezia

Reacties

De Serie A krijgt er komend seizoen een bijzondere club bij. Venezia werd in de 21ste eeuw drie keer failliet verklaard en speelde vijf jaar geleden nog in de Serie D, maar keert nu terug op het hoogste niveau. De hoofdrol die Riccardo Bocalon woensdag vertolkte maakt het sprookje helemaal compleet.

Met de boot naar het stadion: het sprookje van Serie A-nieuwkomer Venezia
© Pro Shots

De 32-jarige Bocalon is bijzonder geliefd bij de supporters van Venezia en dat komt niet alleen door de doelpunten die hij voor de club heeft gemaakt. De aanvaller werd geboren in Venetië en heeft zo een bijzondere band met Venezia, dat nooit een grote speler is geweest in het Italiaanse voetbal. De laatste hoofdprijs die de club won was in 1941, toen de Coppa Italia werd binnengesleept.

© Pro Shots

Venezia promoveerde in 1998 voor het laatst naar de Serie A en zakte vier jaar later weer een treetje af. Maurizio Zamparini was destijds de voorzitter van de club, maar verkocht Venezia om aan de slag te kunnen gaan bij Palermo. Hij nam de beste spelers mee naar zijn nieuwe speeltje en mede daardoor brak er voor Venezia een vervelende periode aan. De gevleugelde leeuwen kregen te maken met geldzorgen en gingen in 2005 voor het eerst failliet. Twee keer werd er een doorstart gemaakt, maar twee keer ging het ook weer mis. In de stad met de vele kanalen kon Venezia het hoofd maar niet boven water houden.

Filippo Inzaghi was tussen 2016 en 2018 de hoofdtrainer van Venezia.
© Pro Shots
Filippo Inzaghi was tussen 2016 en 2018 de hoofdtrainer van Venezia.

De ommekeer kwam toen er een groep Amerikanen het voor het zeggen kreeg bij de club. De beroemde advocaat Joe Tacopina besloot om na zijn vertrek bij Bologna aan de slag te gaan bij Venezia en haalde de juiste mensen binnen. Venezia promoveerde direct naar de Serie C en daar kwam Filippo Inzaghi voor de groep te staan. Onder leiding van de voormalig AC Milan-spits stootte Venezia direct door naar het tweede niveau.

Venezia had de wind in de rug staan en de supporters durfden weer te dromen van uitwedstrijden tegen Juventus, AS Roma en Napoli: zeker toen de ploeg van Inzaghi zich in 2018 plaatste voor de play-offs om promotie. Daarin bleek Palermo echter te sterk te zijn. Inzaghi besloot te vertrekken en vervolgens dreigde het weer helemaal mis te gaan bij Venezia, dat na een rampjaar als vijftiende eindigde. De ploeg verloor in de play-offs tegen degradatie van Salernitana, maar ontsnapte aan een terugkeer naar de Serie C, omdat Palermo 'vanwege het uitblijven van de noodzakelijke financiële documenten' werd bestraft met degradatie. Venezia mocht door het leed van Palermo in de Serie B blijven.

Ook vorig seizoen voerde Venezia weer een degradatiestrijd en dus moest het roer om. Voormalig Venezia-spelers Mattia Collauto en Paolo Poggi werden aangesteld als technisch directeuren en de in de streek opgegroeide Paolo Zanetti (oud-speler van onder meer Juventus) werd de nieuwe hoofdtrainer. Dat is een gouden zet gebleken, want Zanetti heeft het onwaarschijnlijke gepresteerd. Venezia finishte onder zijn leiding als vijfde in de Serie B en won woensdagavond de nacompetitie.

De wedstrijd in de finale tegen Cittadella werd een ware thriller. Venezia won het heenduel met 1-0, maar verloor zijn voorsprong in de return en kwam na een rode kaart voor Pasquale Mazzocchi ook nog eens met tien man te staan. Ondanks deze numerieke minderheid kwam Venezia toch tot scoren. Uitgerekend invaller Bocalon, die in het seizoen 2013/14 nog met Venezia in de Serie D actief was en toen met zestien goals een groot aandeel in promotie had, maakte de beslissende 1-1.

Het succes is gevierd met twee voormalig Eredivisie-spelers aan boord. Niki Mäenpää (36) werd na het ontbinden van zijn contract bij Stoke City in februari opgepikt door Venezia en kwam in april op doel te staan. De voormalig keeper van FC Den Bosch, Willem II, AZ en VVV-Venlo was de laatste weken van het seizoen basisspeler en stond ook in de nacompetitie steeds van begin tot eind op het veld.

Dennis Johnsen, die vorig seizoen nog voor PEC Zwolle uitkwam en eerder bij SC Heerenveen en Ajax speelde, is al dit gehele seizoen een gewaardeerde kracht bij Venezia. Hij deed in 34 competitiewedstrijden mee en had ook in de nacompetitie een behoorlijk aandeel. Johnsen heeft nog een contract tot medio 2024 en mag zich zo gaan verheugen op Serie A-voetbal. 

© Pro Shots

Venezia zal ploegen als Juventus,  AC Milan en Internazionale ontvangen in het Stadio Pierluigi Penzo. De bescheiden thuishaven van Venezia (na het Stadio Luigi Ferraris van Genoa het oudste stadion van Italië) is door de jaren heen flink beschadigd geraakt en kan slechts 7.450 toeschouwers naar binnen laten. Daarmee is het stadion van Venezia met afstand het kleinste stadion van de Serie A.

De wedstrijddagen beloven bijzondere plaatjes te gaan opleveren. Zoals gebruikelijk in Venetië is het Stadio Pierluigi Penzo immers het best te bereiken met de boot. Spelers als Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Romelu Lukaku kunnen alvast uitkijken naar een zeer bijzondere uitwedstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.