Messi's hulpje is de vrees van Napoli

Reacties

De Nederlandse enclave van Atalanta Bergamo levert een succesvolle bijdrage aan de opmars van de Serie A-ploeg, waarin Alejandro Gómez echter de grote blikvanger is. Over het seizoen van de internationale doorbraak van de dartele smaakmaker van Napoli's angstgegner.

Messi's hulpje is de vrees van Napoli

'Papu' Gómez is puur plezier. De Argentijn is een klein mannetje met gif en een heerlijk rechterbeen, die zich het best laat vergelijken met een van zijn opponenten van zondag: Lorenzo Insigne. In Bergamo speelt Gómez in een vrije rol aan de linkerkant van het 3-4-3-systeem, waar veel ruimte is voor zijn creativiteit (korte dribbels) en doelgerichtheid (geplaatste schoten).

Gómez viert zijn veelal fraaie goals met zijn eigen, populaire dansje waarbij de armen los langs het lichaam zwieren en won indirect een gouden plaat met het daarop gebaseerde nummer. Hij baart ook opzien door speciale aanvoerdersbanden te dragen met verwijzingen naar bijvoorbeeld moederdag, de Disney-film Frozen, Spiderman en Pro Evolution Soccer. De betekenis van zijn bijnaam 'Papu', afkomstig uit de Argentijnse spreektaal, is 'vadertje', als in cool, benaderbaar leiderfiguur.

Precies dat is Gómez na een lange omweg geworden. De 29-jarige aanvaller is een smaakmaker geworden in het land waarvan hij inmiddels ook de nationaliteit bezit, waar hij eerder al voor Catania flitsen van zijn klasse liet zien. Maar zijn carrière bevat ook teleurstellingen. Zo vielen transfers naar Internazionale, AC Milan en Atlético Madrid allen op de valreep in het water.

De kleine 'Papu' juicht mee met pa na diens doelpunt tegen Napoli, begin deze maand.

Gómez wil daarom een rolmodel zijn voor de jonkies van de club die hem koestert, met zijn arbeidsethos als voorbeeld voor hen. In dat licht is het niet vreemd dat 'Papu' een van de zeldzame Argentijnen is die geen bewondering heeft voor Diego Maradona. 'Hij had een leven dat niets te maken had met sport', zei hij tegen Corriere della Sera. 'Ik heb andere voorbeelden: Pablo Aimar, Juan Román Riquelme en voornamelijk Juan Sebastián Verón: een ware speler, een kerel, een leider.'

In het seizoen waarin Gómez dertig jaar wordt, beleefde de creatieveling eindelijk zijn internationale doorbraak. In de poulefase van de Europa League gidste hij Atalanta naar groepswinst tegen Olympique Lyon, Everton en Apollon Limassol, met als hoogtepunt de wervelende optredens tegen de Engelsen (3-0 en 1-5 zege).

Ook kreeg 'Papu' zijn eerste kansen bij de nationale selectie, een van de verrassende keuzes van de nieuwe bondscoach Jorge Sampaoli. De Argentijn is op zoek naar creatieve spelers die in zijn systeem passen en Lionel Messi enigszins kunnen ontlasten, als bliksemafleider of als vormgever. Sampaoli ziet het als zijn belangrijkste taak om Messi te laten schitteren, maar de Messidependencia was in de loodzware WK-kwalificatie reusachtig.

Met de WK-droom in het achterhoofd schittert Gómez deze jaargang ook tegen de Italiaanse grootmachten. Hij was de beste man van het veld tijdens de 2-2 remise tegen Juventus en leverde deze maand een assist op Marten de Roon tijdens de 1-2 zege op AS Roma.

Enkele dagen daarvoor gaf hij met de prachtige tweede treffer Napoli de genadeklap in de kwartfinales van het Coppa Italia-toernooi (1-2). Zondag mogen Gómez en zijn ploeggenoten hun status als angstgegner van de Serie A-koploper opnieuw waarmaken, opdat de jeugd in huize Gómez weer met de passie en plezier van pa kan juichen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.