Messi-loos Barça ziet reeks eindigen door doelpuntenregen bij Levante

Barcelona is er door een spectaculaire nederlaag bij Levante niet in geslaagd ongeslagen te blijven in de Primera División. In de voorlaatste speelronde volgde de eerste nederlaag, en hoe: 5-4.

Barcelona was dit seizoen oppermachtig in de Spaanse competitie en hoefde nog maar twee duels niet te verliezen om het kampioensseizoen zonder nederlaag te besluiten. Dat moest dan zondag wel gebeuren zonder de dit seizoen ook weer zo belangrijke Lionel Messi, die na het slopende seizoen rust werd gegund.

Al in de negende minuut bleek het een flinke opgave te worden voor de Catalaanse grootmacht. Na een voorzet van Morales opende Emmanuel Boateng de score door via de onderkant van de lat raak te schieten. Nog geen twee minuten daarna liet de thuisploeg nogmaals zien er vol voor te gaan, want Enis Bardhi zag zijn poging uiteenspatten op de kruising.

Als Barcelona door die kans nog niet genoeg gewaarschuwd, was dat na een half uur wel zo. Boateng omspeelde doelman Marc-André Ter Stegen en werkte ondanks een verwoede poging van Nelson Semedo af. Vlak voor rust deed Barcelona, dat Thomas Vermaelen geblesseerd uit zag vallen, nog wel wat terug. Philippe Coutinho schoot vanaf zo'n zestien meter raak. Zijn poging werd licht van richting veranderd: 2-1.

De eerste minuut na rust bleek een voorbode van wat er in het tweede bedrijf nog komen zou; volop spektakel. Bardhi krulde de bal op zeer fraaie wijze achter Ter Stegen. De eerste Barça-nederlaag leek helemaal zeker toen Boateng en Bardhi in de 49ste en 56ste minuut ook nog voor 4-1 en 5-1 zorgden. Boateng werd daarmee de eerste speler die drie keer scoorde tegen Barcelona sinds Diego Forlán in mei 2005.

Een ware eindsprint van Barcelona zorgde ervoor dat het in Valencia toch nog spannend werd. Eerst sloeg Coutinho toe na een geblokt schot van Ousmane Dembélé en even in de 64ste minuut completeerde hij zijn (valse) hattrick door opnieuw van zo'n zestien meter raak te schieten. Ook na de vijfde goal in de eerste twintig minuten na rust was het nog niet gedaan met het vuurwerk. Luis Suárez schoot op onberispelijke wijze een strafschop binnen. Daardoor leek de ongeslagen status ineens weer binnen bereik voor Barcelona, maar de 5-5 bleek te veel gevraagd voor de Spaanse kampioen.

Omdat het bij 5-4 bleef verloor Barcelona voor het eerst sinds 43 competitieduels weer eens. De eerste nederlaag van het seizoen maakte ook een einde aan een fraaie reeks uitduels, aangezien er in de voorgaande 21 optredens op vreemde bodem niet was verloren. Het record van 23 (het Barcelona van Pep Guardiola, maart 2010-april 2011) is daarmee ook direct uit het zicht. Barcelona heeft met alleen nog de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad te gaan twaalf punten voorsprong op Atlético Madrid en vijftien op rivaal Real. Levante is ondanks de opsteker van vandaag nog steeds de nummer vijftien van Spanje.