Messi laat rivalen op Europese MVP-lijst ver achter zich

Behalve topscorer is Barcelona-aanvaller Lionel Messi halverwege het seizoen ook de meest waardevolle speler van de vier grote competities. Met 25 goals en vijf assists laat hij de concurrentie ver achter zich, zo blijkt uit de gegevens van Voetbal International.

Messi laat rivalen op Europese MVP-lijst ver achter zich

Van de overige spelers uit de hoogste afdelingen van Duitsland, Engeland, Italië en Spanje komt Radamel Falcao het dichtst in de buurt van de ongenaakbare Argentijn. Met zeventien doelpunten en één assist is de Colombiaanse spits van Atlético Madrid best of the rest.

Cristiano Ronaldo en Robin van Persie volgen Falcao op korte afstand. Beide aanvallers waren namens respectievelijk Real Madrid en Manchester United als afmaker dan wel aangever betrokken bij zeventien goals.

Van Persie is dankzij zijn twaalf goals en vijf assists ook de MVP van de Premier League. De topscorerstitel moet hij vooralsnog delen met Michu. De alleskunner van Swansea City gaf wel vier assists minder en staat daarom op een gedeelde tiende plaats in het MVP-klassement met Edinson Cavani (Napoli).

Het duo moet met Stephan El Shaarawy en Thomas Müller onder anderen de productiefste spelers van de Serie A en de Bundesliga voor laten gaan. El Shaarawy scoorde voor AC Milan veertien keer, maar bereidde slechts twee treffers voor. Müller was bij Bayern München juist zeven keer aangever en maakte negen goals.

Noteringen in de toptien zijn er ook voor Bundesliga-topscorer Stefan Kiessling, Van Persie's aanvalspartner Wayne Rooney en Barça-middenvelder Cesc Fabregas, die zichzelf met negen verzilverde voorzetten de assistkoning van het Europese topvoetbal mag noemen. Hij blijft zijn ploeggenoot Andrés Iniesta en Fiorentina-spelmaker Borja Valero (beiden acht assists) nipt voor. (Willem van Beeren / Tim Vos)


Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's