Messi en Higuaín vellen Chili, Uruguay onderuit in La Paz

Argentinië heeft mede dankzij een goal van Lionel Messi (foto) op bezoek bij Chili de koppositie in de kwalificatiepoule van Zuid-Amerika gehandhaafd. Uruguay liep in en tegen Bolivia op tegen een forse nederlaag, ondanks een doelpunt van Luis Suarez.

Chili-Argentinië 1-2Argentinië gaat na negen speelronden met een voorsprong van drie punten op Colombia nog altijd aan kop in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus voor het WK 2014 in Brazilië. Op bezoek bij Chili ging de ploeg van bondscoach Alejandro Sabella al met een 2-0 voorsprong rusten.

Messi en Gonzalo Higuaín scoorden namens de Argentijnen in een tijdbestek van drie minuten. Messi opende de score op aangeven van Fernando Gago. De treffer van Higuaín was van grote schoonheid. De aanvaller van Real Madrid kwam aan de rechterflank in balbezit en was drie man te slim af voordat hij in de verre kruising raak schoot.

Ook Chili kreeg kansen, maar dat leverde pas in de eerste minuut van de blessuretijd een treffer op, toen invaller Felipe Gutiérrez (FC Twente) de eretreffer voor zijn rekening nam. Zodoende staat Chili na negen duels zesde. Het heeft echter evenveel punten als nummer vier Venezuela (12). De eerste vier plaatsen geven recht op directe kwalificatie.

Bolivia-Uruguay 4-1Uruguay was twee jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika nog vierde en staat zevende op de FIFA-wereldranglijst. Die status kon het in de ijle lucht van het op 3.640 meter hoogte gelegen La Paz echter niet waarmaken. Bolivia was met 4-1 veel te sterk. Drie van de vier tegentreffers vielen bij dode spelmomenten.

Bondscoach Óscar Tabárez had nog wel defensieve voorzorgsmaatregelen genomen door steraanvaller Edinson Cavani op de bank te houden. Die plannen gooide hij na ruim een half uur alweer om, toen de Napoli-spits alsnog het veld in kwam samen met oud-Ajacied Nicolás Lodeiro.

Het duo moest proberen de 2-0 achterstand, opgelopen door treffer van Carlos Saucedo (intikker uit een corner) en Gualberto Mojica (vrije trap), goed te maken. Dat lukte allerminst, want in de eerste tien minuten na rust scoorde Saucedo van dichtbij nog twee keer. Tien minuten voor tijd deed Luis Suarez met een rake vrije schop nog wat terug.

De schade op de ranglijst bleef voor Uruguay (twaalf punten) beperkt. Het heeft evenveel punten als directe concurrent Venezuela, dat dankzij een gelijkspel tegen de nummer twee Ecuador (1-1) vierde staat. Paraguay won met 1-0 van Peru, maar blijft desondanks laatste met zeven punten. Foto: VI Images